U trendu

Unaprediti saradnju Srbije i Austrije u oblasti energetike

BEOGRAD – Saradnja u oblasti energetike, posebno kod obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, bili su tema današnjih razgovora ministarke rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović sa ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem.

Kako je saopšteno iz njenog Ministarstva, Mihajlovićeva je rekla da Srbija priprema novi zakonodavni okvir u oblasti energetike, uključujući novi zakon u oblasti obnovljivih izvora energije i da je zainteresovana za unapređenje saradnje i korišćenje iskustava Austrije kad je reč o energetskoj tranziciji, .

”Posebno su važne reforme e-energetika i e-rudarstvo, jer želimo da otvorimo ovaj sektor za nove investicije, posebno iz privatnog sektora”, izjavila je ministarka.

Podsetila je da već postoje zajednički projekti naročito u oblasti energetske efikasnosti, te dobra saradnja između srpskih i austrijskih kompanija, kao obostrani interes da se saradnja dodatno razvije.

Luteroti je rekao da u ovoj oblasti očekuje uspešnu saradnju i istakao da Austrija trenutno oko 72 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora i da se ide ka tome da do 2030. godine sva električna energije u toj zemlji bude iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.