Unapređen eServis, olakšana procedura i za privredna društva

BEOGRAD – Unapređenjem elektronskog servisa „Jednošalterski sistem“, između Agencije za privredne registre i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), napravljen je pomak u oblasti započinjanja poslovanja, jer je uklonjen jedan korak u procedurama koje privredno društvo treba da sprovede prilikom pokretanja poslovanja, saopštio je danas APR.

Kako je objavljeno na sajtu APR, za privredna društva, čiji je osnivač ujedno i registrovani zastupnik, koja se registruju u APR putem servisa objedinjene procedure jednošalterskog sistema registracije osnivanja, APR vrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje u CROSO (M obrazac).

Ovaj servis je, kako se navodi, već postojao za preduzetnike, a od pre dva dana je omogućen i za privredna društva.

Zahvaljujući jednošalterskom sistemu, privredni subjekti koji registruju osnivanje u APR-u korišćenjem tog servisa imaju olakšice uvedene u prethodnim godinama, koje su skratile procedure za pokretanje poslovanja, piše u saopštenju.

Zajedno sa rešenjem o osnivanju, koje donosi APR, dobija se istovremeno registarski/matični broj iz Republickog zavoda za statistiku i poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava, a od 2016. godine se podnošenjem jedinstvene registracione prijave osnivanja privrednog subjekta u APR-u ujedno vrši prijava za PDV, kao i prijava na paušalno, odnosno oporezivanje na ličnu zaradu za preduzetnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.