U trendu

United Grupa pokrenula međunarodnu arbitražu protiv Srbije

BEOGRAD – United Grupa i dve njene kompanije, podnele su arbitražni zahtev Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu, u kojem se tvrdi da je država Srbija prekršila nekoliko obaveza iz bilateralnog sporazuma o investiranju sa Holandijom, saopšteno je danas iz te grupe.

Ova grupa, čije je sedište u Holandiji, smatra da je Srbija prekršila obaveze u vezi sa podsticajima i uzajamnom zaštitom investicija preuzete sporazumom o investiranju sa Holandijom.

Iz United grupe tvrde da su od 2014. godine „na udaru brojnih neosnovanih i diskriminatornih mera sprovedenih od strane srpskih vlasti i državnih institucija“.

Smatraju da se te mere sprovode sa ciljem da smanje tržišno učešća SBB kompanije, telekomunikaciong operatora United Grupe u Srbiji, i za promociju i sprovođenje interesa kompanije Telekom Srbija.

„United Grupa je podnela zahtev za arbitražu kako bi zaštitila investicije kompanije u Srbiji, budući da Vlada Srbije nije odgovorila na raniji zahtev da se spor reši sporazumno“, navodi se u saopštenju i dodaje da će strane pred arbitražom imenovati arbitre i nastaviti sa pismenim podnescima.

U okviru United Grupe u Srbiji, pored SBB kompanije, posluju i servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.