U trendu

Universal Media:Tržište oglašavanja u Srbiji raste

BEOGRAD – Tržište oglašavanja u Srbiji porašće za 3,5 odsto ove godine, a ukupne investicije u tom sektoru će dostići 141 milion evra, procene su istraživanja globalne agencijske mreže „Universal Media“.

Kako se navodi u istraživanju koje prenosi portal „Marketingmreža“, očekuje se nastavak rasta i u narednim godinama, tako da će u 2020. godini srpska „advertising“ ekonomija imati rast od 3,6 odsto, a dostići će vrednost od 146 miliona evra.

„Prihod od oglašavanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE) do 2020. godine porašće za 8,7 odsto i iznosiće 20 milijardi dolara, što je niža stopa rasta u poređenju sa rastom od 9,8 odsto iz prošle godine“, ističe se u istraživanju Universal Media.

Kada je reč o Srbiji, televizija na prostoru oglašavanja uzima najveći deo kolača, od čak 60 odsto ukupnih investicija.

„Smatra se da će ove godine oglašavanje na TV-u porasti za 2,7 odsto, a sličan trend možemo očekivati u naredne četiri godine“, navodi regionalna direktorka Universal Media Biljana Kolaković, i dodaje da iako Srbija prati svetski trend rasta oglašavanja u digitalnoj sferi, ove investicije čine tek 20 odsto ukupnih investicija u oglašavanju.

Prema njenim rečima, na digitalu u Srbiji i dalje prednjače oglašavanje na društvenim mrežama (26 odsto) i video sadržaji (19 odsto).

Pored Srbije, Slovenije i Hrvatske koje će imati umereni rast, najveći rast na tržištima na kojima posluju UM agencije, koje su deo I&F Grupe, imaće Bugarska.

„Na tržištima na kojima poslujemo primetan je rast oglašavanja. U Bugarskoj će on biti osam odsto u ovoj godini. Tome, pre svega, doprinosi veliki rast investicija u digitalne formate, koji je u Bugarskoj uočljivo veći nego u odnosu na ostale formate, kao i stabilno oglašavanje na TV stanicama“, rekla je Kolaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.