U trendu

UNS: Zaposleni u Tanjugu da dobiju akcije

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je zatražilo od Vlade Srbije da omogući zaposlenima u Tanjugu da besplatno dobiju akcije te novinske agencije koja nije privatizovana u zakonskom roku.

Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji ta nacionalna agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, da je postupak prenosa kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije, 7. oktobra, a pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli bi da ostvare prava koja im pripadaju po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS je podsetio da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković 10. oktobra izjavio da je „besplatna podela akcija nešto što Zakon prepoznaje kao sledeću fazu kada je u pitanju Novinska agencija Tanjug“.

Agencija za privatizaciju i menadžment Tanjuga, po oceni UNS-a, morali su da pre isteka roka pokrenu postupak kojim bi zaposlenima omogućili pravo koje im pripada po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS apeluje na Vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da ne prepuste gašenju nacionalnu novinsku agenciju „koja je prepoznatljiv brend Srbije i bivše Jugoslavije u svetu“.“Najmanje što mogu i treba da urade jeste da omoguće ista prava zaposlenima u Tanjugu kao novinarima i medijskim radnicima drugih medija u privatizaciji i omoguće im da pod ravnopravnim uslovima uđu u tržišnu utakmicu sa drugim agencijama“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Rok za privatizaciju medija koji su bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava istekao je 31. oktobra. Mediji koji do tada nisu dobili novog vlasnika biće privatizovani besplatnom podelom kapitala bivšim i sadašnjim zaposlenima ili će biti ugašeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.