U trendu

Upitan nastavak proizvodnje turskog Toščelika u Crnoj Gori

PODGORICA – Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocenila je da bi, ako Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) ispuni zahteve turske kompanije Toščelik za nastavak proizvodnje u nikšićkoj Željezari, to bilo suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći, pišu “Vijesti”.

Proizvodnja u fabrici je obustavljenja krajem marta, a turski vlasnik je za njen nastavak i povećanje profitabilnostii ispostavio deset zahteva vladi, odnosno MER-u.

Iz tog resora, kojim rukovodi ministar Jakov Milatović, rekli su za “Vijesti“ da su svi zahtevi složeni, fiansijski zahtevni i teški za realizaciju, te da su u vezi s tim tražili mišljenje od AZK.

Toščelik je tražio direktne izvozne subvencije od 15 odsto za proizvode koje će izvoziti u narednih 10 godina, produženje poslovanja u biznis zoni za još deset godina, obezbeđivanje jedinstvene tarife za električnu energiju u iznosu od 23 evra po megavat satu do kraja 2025, hitno investiranje u terminal za tečni prirodni gas malog kapaciteta i da u 2021. počne prodaja gasa proizvođačkim kompanijama po cenama cevovodnog gasa, kao i obezbeđivanje neophodne dozvole bez bilo kakvog odlaganja.

Iz MER-a navode da je kompanija tražila da na teret zaposlenih bude 100 odsto oslobođena plaćanja 24 odsto doprinosa za socijalno osiguranje na zarade, što iznosi približno 800.000 evra godišnje u narednih deset godina.

Pored toga, zahteva oslobađanje u iznosu od 100 odsto od plaćanja 173.000 evra godišnjeg poreza na imovinu u idućih deset godina, 100-procentno oslobadanje od plaćanja eko-poreza od 120.000 evra na godišnjem nivou u narednih deset godina, itd.

Ministar Milatović je ranije izjavio da bi ovi zahtevi koštali između pet i i šest miliona evra godišnje.

„Vijesti“ navode da je Toščelik tražio takođe oslobađanje od PDV-a za uvezene sirovine i druge materijale, jer su 100 odsto izvozna kompanija, obezbeđivanje kredita od 10 miliona evra od Investiciono-razvojnog fonda kao obrtnog kapitala i/ili investicije s rokom otplate od sedam godina, bez kamate i s grejs periodom od tri godine.

Turska ambasadorka u Crnoj Gori Songul Ozan je početkom jula, u razgovoru s novinarima, izjavila da Toščelik neće napustiti Željezaru, već da s MER-om radi na rešavanju problema.

Radnici u Željezari su se oštro usprotivili nameri menadžmenta da im plate smanji za 30 odsto, a nakon razgovora s predstavnicima MER-a odlučeno je da smanjenje bude deset odsto.

Sindikat radnika je ovog meseca upozorio Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo da je situacija u nekadašnjem gigantu i dalje neizvesna i da radnici ne znaju kakva ih sudbina čeka nakon 4. avgusta, do kada neće biti pokrenuta proizvodnja.

U Toščeliku, kojim od 2012. godine gazduje turski holding Tosjali, radi oko 270 zaposlenih, a prosek radničke plate, kako kažu iz Sindikata, iznosi oko 350-400 evra.

Iz MER-a navode da se vlada od početka mandata suočava s brojnim nasleđenim problemima kada je u pitanju ova kompanija, te da je u cilju njihovog rešavanja ministarstvo imalo intenzivnu komunikaciju s predstavnicima menadžmenta i radnika Toščelika.

Dodali su da se će u narednom periodu nastaviti intenzivna komunikacija u pravcu pronalaženja rešenja, koja će zavisiti od konačnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.