U trendu

UPMS: Napravljen pomak ka stabilizaciji cena sirovog mleka

BEOGRAD – Udruženje proizvođača mleka u Srbiji (UPMS) ocenilo je danas da je napravljen pomak ka stabilizaciji cena sirovog mleka.

„Pored rasta gotovo svih troskova koji su značajno poremetili naše poslovanje u poslednjih 10-12 meseci, pa čak u jednom trenutku doveli u pitanje i sam opstanak farmi, sadašnje stanje je neuporedivo bolje od perioda koji je iza nas“, saopštio je UPMS.

Reagujući na pojedine navode iz medija i sa društvenih mreža, navodi da kao najveće udruzenje proizvođača mleka u Srbiji želi da ukaže na činjenicu da situacija u poslednjih četiri, pet meseci u njihovoj branši izgleda bitno drugačije.

Kako kažu, pomak u stabilizaciji je započet od kraja drugog kvartala i početka trećeg kvartala prošle godine, a i ozbiljnije od oktobra ili novembra, zbog velikog povećanja otkupne cene sirovog mleka.

„Paralelno sa uvećanjem otkupne cene sirovog mleka, u čemu prednjači kompanija Imlek koja je ujedno naš najveći otkupljivač i partner, država je podizala premiju za sirovo mleko i to sa sedam na 10, pa na 15 dinara, što je svakako pomoglo da se danas nalazimo u poziciji koja našu proizvdonju čini održivom“, navedeno je u saopštenju UPMS.

Istovremeno su, kažu, svesni činjenice da se proizvođači nalaze u periodu koji je naročito važan, zbog priprema za setvu kada su troškovi u pora

Takođe, uvereni su da će otkupljivači i država zadržati otkupne cene i time podsticati proizvođače u narednom periodu, jer bi njenim umanjenjem veoma brzo dovele do pozicije u kojoj su proizvođači nedavno bili i ne bi moglo da se obezbedi stabilno snadbevanje sirovim mlekom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.