U trendu

Uprava carina spremna za primenu sporazuma sa Britanijom

BEOGRAD – Nastavljajući da neguje partnerski odnos sa privredom kao jedan od ključnih prioriteta, Uprava carina od sutra spremno dočekuje početak primene novog Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije.

Za privrednike obe zemlje ovo znači povratak kontinuitetu poslovanja kakav je bio pre izlaska Velike Britanije iz EU, saopštila je Uprava carina. Novi sporazum fokusiran je na očuvanje ranijih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, formiranje zone slobodne trgovine, očuvanje povlašćenih uslova u trgovini i njenu dalju liberalizaciju.

U informacioni sistem carinske službe imlementirane su sve izmene predviđene novim sporazumom, koje se uglavnom odnose na količinska ograničenja za uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, u skladu sa Uredbom o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za ovu godinu.

Stupanje na snagu ovog sporazuma omogućiće nesmetanu dvosmernu trgovinu u interesu kompanija i potrošača obe države, a prisustvo većeg broja britanskih kompanija u Srbiji svakako će dati dodatni podsticaj njenom ekonomskom razvoju i napretku, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.