U trendu

Uprava EPS-a odgovorna za nestanak struje i ispadanje sistem

BEOGRAD – Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije (EPS) sada nije u pogonu, 260 trafostanica Elektrodistribucije Srbije (EDS) nije u funkciji i 9.000 korisnika u Srbiji nema struju, a za aktuelnu situaciju odgovorna je uprava EPS-a, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan. Mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju“, istakla je ministarka u izjavi RTS-u.

Dodala je da u svim oblastima energetike mora da se ulaže mnogo više, jer neulaganje jednom dođe na naplatu.

„To je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a. Imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu.

„Energetika mora da promeni način kako funkconiše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi“, rekla je ministarka.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku odgovorna uprava EPS-a.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Mihajlovićeva je rekla da ćemo „morati još više da radimo na tome“.

Istakla je da su iz EPS-a mesecima unazad tvrdili da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

Ministarka je rekla da se pojedini blokovi u Termoelektrani „Nikola Tesla“ polako vraćaju u pogon, ali da još nismo dostigli stabilnost.

Ona je rekla da je za građane najvažnije da su sve ekipe na terenu i da rade na otklanjanju kvarova, kao i da će sve lokalne samouprave dobiti pomoć.

„U ovom trenutku 9.000 korisnika je bez električne energije, 260 trafo-stanica je van sistema. Poređenja radi, u ponedeljak ih je bilo 126.000 korisnika, a više od 2.000 trafo-stanica nije radilo. Neophodna su dodatna ulaganja u distributivni sistem, ali je potrebno i da održavanje niskonaponske distributivne mreže bude bolje. Sneg jeste izazvao probleme i terenske ekipe Elektrodistribucije Srbije“ se zaista lavovski bore i verujem da će u toku dana biti osposobljena mreža i da će ljudi dobiti struju“.

Kako je rekla, najteže je u Malom Zvorniku, Krupnju, Ljuboviji i obaveza lokalnih samouprava je da pomognu u raščišćavanju seoskih i planinskih puteva, jer je prioritet Puteva Srbije da čisti auto-puteve i magistralne puteve.

Takođe, EDS ima obavezu da pripremi predlog zaključka po kojem će potrošači koji su ostali bez struje imati niži račun, navela je ona.

„Da se shvati da kad nije ispunjena obaveza isporuke električne energije, onda građani moraju da dobiju neka umanjenja“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da cela Evropa pokušava da stabilizuje energetski sektor koristeći i termokapacitete.

„Cela Evropa pokušava da energetski sektor stabilizuje termokapacitetima, jer je cena na tržištima danas 311 evra za megavat-čas, a u martu je bila 50 evra. Umesto da naš ugalj koristimo za našu stabilnost, nama se desi ovo. Propusti svakako postoje, ima više odgovornih, nije samo direktor, već kompletna uprava. U elektroenergetskom sektoru nismo izgradili nijedan kapacitet 30 godina, jedino što smo uradili je u gasnom sektoru i to je Balkanski tok i to nam dugoročno obezbeđuje stabilnost“, naglasila je ona.

Mihajlovićeva je ponovila da cena električne, toplotne energije i gasa za domaćinstva ostaje nepromenjena do kraja zimske sezone, iako će štetu koja je nastala zbog problema u elektroenergetskom sistemu plaćati država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.