U trendu

Uprkos sankcijama i pandemiji S+P potvrdio rejting Rusije

NJUJORK – Rejting agencija Standard&Purs (S&P) potvrdila je kreditni rejting Rusije za zaduživanje u stranoj valuti na nivou BBB-/A-3, uz stabilne izglede.

Američka agencija je navela da ruski spoljni i fiskalni bilans stanja pokazuju čvrstinu što će verovatno ublažiti rizike kako za fiskalnu, tako i za finansijsku stabilnost ove zemlje, koje su doneli pandemija kovid-19 i dalje međunarodne sankcije protiv Moskve zbog geopolitičkih neslaganja, prenosi Raša tudej.

S&P takođe ne isključuje mogućnost povećanja rejtinga Rusije u slučaju daljeg rasta BDP-a i ublažavanja geopolitičkih rizika.

Kreditni rejting bi mogao da se poveća ako ova zemlja preduzme korake za suzbijanje dugoročnih fiskalnih pritisaka zbog starenja stanovništva, kao i ako ruski mehanizmi fiskalne zaštite (bafer) premaše trenutna očekivanja agencije „što bi moglo da ublaži nestabilnost prihoda vezanih za robu“.

S druge strane, rejting bi mogao da padne ako Rusija bude izložena daljim međunarodnim sankcijama, koje bi mogle da dovedu do odliva kapitala i rizika po finansijsku stabilnost. Državni bilans stanja takođe može da utiče na izglede Rusije, u slučaju da dođe do njegovog znatnijeg pada.

„Odluku S&P Global Rejtings agencije o potvrđivanju suverenog kreditnog rejtinga Rusije u stranoj valuti smatramo još jednom potvrdom da je vladina ekonomska politika ispravna“, izjavio je ministar finansija Anton Siluanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.