U trendu

Urbanistički plan za polje E na javnom uvidu do 15. maja

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo je na javni uvid Urbanistički projekat infrastrukturnog koridora II faze izmeštanja reke Peštan i lokalnog puta Baroševac-Zeoke-Medoševac na teritoriji opštine Lazarevac radi širenja rudarskih radova i otvaranja novog površinskog kopa „Polje E“ Rudarskog basena „Kolubara“.

Reka Peštan svojim donjim tokom protiče kroz kolubarski lignitski basen, preko planiranih eksploatacionih polja Polje E, te su, u cilju zaštite budućeg kopa od plavljenja vodom iz reke, planirani radovi kojima će se kop zaštititi, navodi se u projektu koji je na javnoj prezentaciji od 5. do 15. maja.

Za zemljište koje je namenjeno za gradnju utvrđen je javni interes i u toku je postupak eksproprijacije, navedeno je u dokumentu u kojem se podseća i da je zaključkom Vlade od 14. maja 2020. godine utvrđeno da je projekat izgradnje sistema regulacije reke Peštan projekat od značaja za Srbiju, prenosi eKapija.

Takođe, počelo je i raseljavanje postojećih oko 85 domaćinstava u okviru KO Zeoke i KO Burovo.

Prostor definisan urbanističkim projektom obuhvata linijski koridor zemljišta južno od Polja E, na površini od oko 107,72 ha.

Prema projektu definisana je izgradnja sistema zaštite od poplava u dve faze – najpre izgradnja „by-paš-a“ korita reke Peštan kojim se stvaraju uslovi za početak rudarskih radova na Polju E, tačnije za izgradnju montažnog placa ovog polja, a zatim, u drugoj fazi, u toku razvoja rudarskih aktivnosti Polju E, predviđena je izgradnja retenzija na reci Peštan i na pritokama Trbušnici, Bistrici i Darosavici.

U planu je takođe i izgradnja ostatka južnog obodnog kanala u dužini od 4.183 m, kao nastavka by-paš-a korita reke Peštan, koji je predvišen da prihvati kompletne stogodišnje velike vode Peštana.

Uz južni obodni kanal predviđeno je i izmeštanje dela trase lokalne saobraćajnice na potezu od Vreoca do Zeoka u dužini od 5.400 m. Trasa će prolaziti kroz usek koji će biti formiran rudarskom mehanzacijom, odakle je predviđena saobraćajna veza ka naselju Burovo i gradnja mosta.

S obzirom na to da je planirano raseljavanje postojećih domaćinstava, planirano je uklanjanje postojećih vodovodnih linija, a neophodno je i izmeštanje dela trase dalekovoda jer će postojeći objekti biti ugroženi radovima.

Projekat površinskog kopa Polje E koji je planiran u istočnom delu basena Kolubara završen je pre gotovo tri godine, a u njemu su obrađena tehnička rešenja eksploatacije otkrivke i uglja za ceo vek rada ovog kopa, odnosno do 2049. godine.

Površinski kop Polje E čije rezerve iznose oko 450 miliona tona bi, prema procenama, godišnje trebalo da proizvodi 12 miliona tona uglja i da zameni kopove C i D na kojima će postepeno prestajati eksploatacija.

U isto vreme, tokom leta 2019, počelo je i izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar