U trendu

Urucena oprema za rad zenama iz lokalnih udruzenja

ČAČAK/KRALJEVO – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i predsednica Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović“ iz Čačka Vesna Baur posetile su lokalne organizacije žena kojima je uručena oprema za rad njihovih kancelarija u cilju ekonomskog osnaživanja žena na selu, saopšteno je iz Kancelarije poverenice.

Pomoć je obezbeđena članicama „Udruženja Evgenija“ iz sela Ježevica kod Čačka i „Ilinka Ilić“ iz Kraljeva a iz projekta „Unapređenje položaja žena i devojčica iz ruralnih oblasti” koji poverenica sprovodi u Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu.

Brankica Janković je sa tridesetak žena, članica lokalnih udruženja, obišla i manastir Ježevica iz 14. veka i izjavila da je unapređenje položaja žena u ruralnim područjima važno za celo naše društvo te da joj je drago su imale priliku da uoči praznika dođu u Ježevicu.

„Ovakve organizacije koje pružaju podršku ženama na selu i čije članice i same žive u ruralnim oblastima, naš su ključan partner, jer nevladin sektor postoji i u selima a ne samo u gradovima. Podrškom njihovom radu i pružanjem direktne pomoći, ostvarujemo zajednički cilj a on je da se žene koje žive i rade na selu izbore za svoju ekonomsku i imovinsku sigurnost“, rekla je Brankica Janković.
Slična pomoć prethodno je obezbeđena za Udruženje seoskih žena iz opštine Dragačevo i za Udruženje „Ariljke“ iz Zlatiborskog okruga.

Direktna pomoć ženama koje žele da pokrenu ili unaprede posao na svojim poljoprivrednim gazdinstvima, pružena je kupovinom opreme poput hidraulične prese za ceđenje domaćih sokova, plastenika i kopačica za poljoprivrednice u ova tri okruga.
Projekat „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima“ sprovodi se u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koju Poverenica za zaštitu ravnopravnosti primenjuje u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.