U trendu

Uskladiti se sa smernicama opterećanja na male zarade

BEOGRAD – Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije saopštilo je danas da je Ministarstvo finansija svojim potezima u prethodne dve godine dalo dobre smernice u kom pravcu treba da ide visina opterećenja na male zarade i da ne vidi razlog zašto se sistem ne bi odmah uskladio po tim smernicama.

Te smernice su, kako je navedeno, oslobođenje od svih nameta na zaradu frilensera do 64.000 dinara mesečno čime je određena granica između samozaposlenog i socijalnog slučaja.

Oslobođenja do 70 odsto poreza i doprinosa (PiD) za zarade prethodno nezaposlenih lica ako im je neto zarada minimum 55.000 dinara čime je, kako je navedeno, postavljen limit za minimalnu zaradu za preživljavanje koja uključuje plaćene doprinose.

„Dakle kad se uzme u obzir prethodna tačka minimalni bruto iznos treba da iznosi 64.000 dinara , PiD do 9.000, a minimalan neto 55.000. Usklađivanje je neophodno i iz razloga što se ovom poreskom smernicom diskriminišu zaposleni koji su vredno radili prethodnih godina, a čija zarada ne može da dobaci do 55.000 zbog previsokih opterećenja od čak 58 odsto“, navode iz Udruženja.

Takođe, oslobođenje za novonastanjene zaposlene koji imaju plate veće od 300.000 dinara.

„Što će reći, da teret subvencija za razliku doprinosa snose oni sa najmanjim zaradama, što je apsurdno“, smatra Udruženje.

To je i opterećenja na paušalno oporezivanje, pa ukoliko se koristi limit od 6.000.000 dinara godišnje iznosi oko sedam-osam odsto u zavisnosti od delatnosti, što je, kako je navedeno, još jedan pokazatelj šta bi bilo realno opterećenje.

Udruženje smatra da su aktuelni pregovori oko minimalne cene rade puka formalnost pošto se, po pravilu, svedu na jednostranu odluku državnog aparata.

Takođe u Udruženju smatraju da je potrebna reforma poreskog sistema na pravedan i sveobuhvatan način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar