U trendu

Usklađenost poslovanja i etika suzbijaju korupciju

BEOGRAD – Kada se pogleda indeks percepcije korupcije, vidimo da se u zemljama u regionu kreće od narandžaste do tamno crvene, izjavila je danas u Beogradu predsednica Evropskog instituta za usklađenost poslovanja i etiku (EICE) Andrijana Bergant i dodala da korupcija nije samo problem u regionu, već generalno evropski problem.

Na skupu o usklađenosti poslovanja i etike u Privrednoj komori Srbije (PKS), kojem su prisustvovali predstavnici kompanija iz Srbije, ona je istakla da se korupcija može smanjiti usklađivanjem s principima zakonitosti i etike u poslovanju, i u javnom i privatnom sektoru.

„Svi volimo da radimo za etične institicuje, i istraživanja su pokazala da su tada ljudi angažovaniji, što doprinosi većoj produktivnosti rada“, ukazala je Andrijana Bergant.

Kaže da zemlje u regionu imaju loš međunarodni ugled, što stvara manje prilika za investicije i lošu poslovnu okolinu.

Kao razloge korupcije u regionu, Bergantova je navela to što zemlje još nemaju zrelu demokratiju, tradicionalno korporativno upravljanje, ali ni stabilnu političku okolinu, koja mora da bude transparentna i da pruža ljudima iste prilike pod istim uslovima.

Ona navodi da se korupcija ne prepoznaje samo kao mito, već je zastupljena i prilikom zapošljavanja, javnih nabavki…

„Kao jedno od rešenja vidimo povezivanje u regionu u oblasti usklađenosti poslovanja i etike, kompanije u regionu mogu da razmenjuju znanja i da stvaraju metode kako raditi prema međunarodnim principima i pravilima“, rekla je Andrijana Bergant.

Kaže da je cilj Evropskog instituta za usklađenost poslovanja i etiku ne samo kako doći do zakonitih i etičnih radnji institucija i privrednih subjekata, već i kako uticati na okolinu da ona bude drugačija i da promoviše jačanje internih kontrola.

Savetnik predsednika PKS-a Miroslav Miletić navodi da je cilj današnjeg skupa da okupi predstavnike svih kompanija iz Srbije koje se bave temama usklađenosti poslovanja s propisima, pravilima, direktivama, standardima kvaliteta, kao i sa kodeksima poslovne etike.

„Na skupu su organizacije koje to već imaju kao posebnu komplajns funkciju, ali i kompanije koje to rade u više različitih sektora. Ideja je da ih okupimo na jednom mestu da čuju profesionalce koje već deceniju i više rade na ovim poslovima“, naveo je Miletić.

Kaže da u tome prednjače banke, farmaceutske kompanije, velike industrije i predstavništva multinacionalnih kompanija, ali i druge organizacije koje će vremenom nadgradtiti svoju organizaciju i usvojiti komplajns funkciju.

Usklađenost poslovanja podiže ugled kompanije, kaže Miletić, i dodaje da to doprinosi povećanju izvoza, podizanju konkurentosti, i ono najvažnije, smanjenju korupcije.

„Naša zelja je da za nekoliko godina većina kompanija u Srbiji ima funkciju usklađenosti poslovanja, pre svega na dobrobit njihovog poslovanja, ali i na zadovoljstvo potrošaca, partnera i društvene zajednice“, zaključio je Miletić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.