U trendu

Uskoro četiri nove fabrike, posao za oko 4.000 ljudi

BEOGRAD – U četiri nove fabrike u Inđiji, Aleksincu, Ćupriji i Zaječaru, investicije u oblasti automobilske industrije čija će realizacija početi do kraja 2020, biće otvoreno ukupno oko 4.000 novih radnih mesta u narednim godinama, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu privrede.

U Inđiju dolazi japanski Tojo tajger, a očekuje se dolazak još jedne japanske kompanije u Novi Sad.

U Aleksincu bi novu fabriku trebalo da otvori austrijska firma Magna, koja proizvodi presvlake za automobliska sedišta, u Ćupriji kompanija SMP automotivi, dok bi u Zaječar trebalo da dođe irska kompanija APTIV, koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju, a koja bi u narednim godinama trebalo da otvori oko 2.500 novih radnih mesta.

Prva investicija počinje da se realizuje u oktobru u Inđiji, dok se početak realizacije ostalih investicija očekuje do kraja ove godine.

U Inđiji će fabriku graditi Tojo tajger, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača automobilskih guma, a realizacija te investicije trebalo bi da počne u oktobru ove godine.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže za Tanjug da je vrednost te investicije, po najavi investitora, oko 390 miliona evra, a da će u budućoj fabrici u Inđiji biti obezbeđeno oko 500 novih radnih mesta.

„Država je opredelila i spremila predlog za sledeći Ekonomski savet da ovu investiciju podrži sa oko 41 milion evra podsticaja“, rekao je Stevanović.

Povodom ostalih investicija do kraja ove godine, koje je takođe najavio i predsednik Aleksandar Vučić, Stevanović navodi da je u Aleksincu u planu otvaranje novog pogona kompanije Magna, koja je već od 2012. prisutna u Srbiji.

„Podsetiću vas na njene projekte u opštini Odžaci. Od 2012. do sada su zaposlili oko 1.797 radnika. Projekat u Aleksincu biće u vrednosti oko 9,1 miliona evra, zaposliće 570 novih radnika“, rekao je Stevanović.

Naveo je da je Magna ozbiljna kompanija koja u više od 340 proizvodnih kapaciteta i u 92 razvojna svoja centra širom sveta zapošljavanja oko 160.000 ljudi.

Kaže da je jako važno da kompanije sa ovakvim kredibilitetom dolaze u Srbiju, jer s jedne strane, potvrđuju svu kredibilnost Srbije kao investicione destinacije, s druge strane šalje se poruka i nekim drugim, takođe, uspešnim i dobrim investitorima da budućnost za svoj posao prepoznaju i nađu u Srbiji.

Stevanović je najavio da će kompanija SMP automotivi u Ćupriji realizovati svoj projekat, te da se očekuje zapošljavanje 400-450 novih radnika.

Dodao je da će realizacija ove investicije, takođe, početi do kraja ove godine

Za kompaniju SMP automotivi je rekao da je u sastavu grupe u kojoj je i PKC koji je do sada kroz dva projekta u Smederevu investirao 28 miliona evra i zaposlio 2.700 ljudi.

Povodom investicije u Zaječaru, Stevanović navodi da ono što u ovom trenutku može da se kaže shodno pregovorima i dogovorima sa potencijalnim investitorom, u Zaječaru će biti obezbeđeno u narednim godinama oko 2.500 novih radnih mesta.

„To je za Zaječar i Timočku krajinu jako važno. Posle toliko godina sivila i neizvesnosti konačno jedna velika ozbiljna investicija u Zaječaru“, rekao je Stevanović.

Dodao je da treba sačekati još neko vreme da bi se iznelo mnogo više detalja i infomacija o ovim projektima.

Stevanović je rekao da se uskoro očekuju predlozi o nivou i vrednosti podsticaja za kompanije u Aleksincu i Ćupriji.

„U ove tri kompanije u Inđiji, Aleksincu i Ćupriji projektuje se negde oko 1.500 novih radnih mesta, zajedno sa Zaječarom, to će biti skoro 4.000 novih radnih mesta u narednim godinama u Srbiji samo na četiri lokacije“, rekao je Stevanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.