U trendu

Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu, energetik

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, posle sastanka Upravnog odbora za izradu nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku, da će uskoro početi javna rasprava o tom dokumentu kojim Srbija određuje pravac i strukturu razvoja energetskog sektora.

„Nacionalni integrisani klimatski i energetski plan biće uskoro predstavljen javnosti kroz nekoliko scenarija, koji će pokazati kako stručna javnost, Vlada Srbije, EU vide strukturu energetskog miksa do 2050. godine“, rekla je Mihajlovićeva posle sastanka Upravnog odbora.

Ona je rekla da će predlozi plana biti uskoro predstavljeni javnosti i da je potrebno da se čuju sve sugestije i komentari, jer je to pitanje svih građana i građanki, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade Srbije.

„Kada je reč o tome kako će izgledati naš energetski miks u narednim godinama i decenijama, postoje dva najvažnija strateška dokumenta koja će odrediti put razvoja, a to su strategija razvoja energetike i nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku“, objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da Srbija od prošle godine radi na donošenju ova dva dokumenta, „koja će usaglasiti razvoj energetike, odrediti strukturu energetskog miksa i voditi računa o zdravlju životne sredine, ali ne od danas do sutra, već do 2050. godine“.

Na sastanku Upravnog odbora za izradu nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Delegacije EU u Srbiji.

Mihajlovićeva je rekla da je održano više od 50 sastanaka u različitim formatima, na kojima su učestvovali predstavnici više ministarstava, javnih preduzeća, ali i EU, Energetske zajednice, EBRD i da će od početna 33 radna scenarija biti predstavljeno šest.

„Nacionalni integrisani klimatski i energetski plan biće uskoro predstavljen javnosti kroz nekoliko scenarija, koji će pokazati kako stručna javnost, Vlada Srbije, EU vide strukturu energetskog miksa do 2050. godine“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je „zvezda vodilja unapređenje energetske efikasnosti, što je jedan od stubova naše energetske politike, jer time čuvamo životnu sredinu i štedimo energiju“.

„Takođe, povećanje izgradnje kapaciteta koji koriste OIE, govorimo i o reverzibilnim HE, zelenom vodoniku, skladištima energije. Sve što postoji u scenarijima biće koliko god je potrebno na javnoj raspravi, jer se ovo ne tiče samo akademske, stručne javnosti, profesora, ministarstava, već je važno za svakog građanina i građanku Srbije i želimo da čujemo svako mišljenje, predlog i sugestiju“, poručila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.