U trendu

Usluge mentoringa doprinose razvoju i poslovanju preduzeća

BEOGRAD – U okviru podrške razvoju malih i srednjih preduzeća veliku ulogu imaju usluge mentoringa, koje doprinose unapređenju znanja i veština, a samim tim i poslovanja, rečeno je danas na Prvom „Mentoring forumu“ u Srbiji.

Mentoring forum okupio je danas u Beogradu korisnike mentoring usluge u periodu od 2016. do 2018., predstavnike Japanske agencije za međunarodnu saradnju, Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije i Regionalnih razvojnih agencija.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je razvoj MSP jedan od prioriteta tog ministarstva, da su značajno intenzivirani programi podrške i da su se fokusirali na podršku za ulaganje u investicije i osnivanje preduzeća.

Osim toga što su finansijka sredstva jako bitna, veoma je važno i da se razvija podrška unapređenju znanja, te je zato bitna usluga mentoringa, dodala je.

„Ovo je važan program koji pomaže preduzećima da adekvatno usmere budući razvoj“, dodala je Obradović Jovanović.

Takođe je zahvalila predstavnicima JICA na podršci da se ova usluga razvije i u Srbiji.

V.D. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić rekao je rekao je da interesovanje za mentoring usluge raste iz godine u godinu i da doprinosi povećanju kumulativnog prometa za 15 odsto.

Ove godine uslugu mentoringa koja se u Srbiji sprovodi već 15 godina dobiće 81 korisnik.
Direktor Sektora za međunarodnu saradnju i projekta u RAS Ana Žegarac ukazala je na činjenicu da je Japan sinonim ozbiljne industrijske sile i da je dobro što usluge mentoringa pruža i srpskim preduzećima.

Važno je kaže, da se korisnici, odnosno mala, srednja preduzeća i asocijacije više uključe, i tako doprinesu unapređenju sopstvenog poslovanja i pružanju usluga.
„Nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo sa kolegama i stručnjacima iz Japana“, rekla je Žegarac i ukazala da je veoma važno to što su mnoge japanske kompanije odlučile da dođu u Srbiju.

Zamenik Stalnog predstavnika JICA Balkan Kancelarije Takaši Hibino rekao je da podrška malim i srednjim preduzećima može u krajnjoj instanci da doprinese razvoju ekonomije.

Ističe da je veoma važno da su korisnici mentorng usluge zadovoljni i da će tokom današnjeg skupa moći da prenesu svoja iskustva i znanja.

U okviru foruma održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali predstavnici kompanija koje su dugogodišnji korisnici mentoring usluge, a bilo je rec o primeni „kaizena“ od predstavnika JTI kao i informacije koje sprovodi Japanska poslovna alijansa u Srbiji.

Kompanijama koje su koristile mentoring uslugu od 2016. do 2018. uručeni su sertifikati i potvrda o tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.