U trendu

Uspešno zavšen proces spajanja Komercijalne i NLB Banke

BEOGRAD – Komercijalna i NLB Banka su se, nakon godinu i po dana rada na jednom od najkompleksnijih integracionih procesa u regionu, uspešno spojile u NLB Komercijalnu banku, saopštila je NLB Komercijalna banka.

Zahvaljujući spajanju, nova banka će imati zajedničku aktivu vrednu 4,8 milijardi evra, oko 140.000 više klijenata, za približno 25 odsto veći kreditni portfolio, nov set kartica usklađenih sa standardima NLB Grupe.

Takođe i znatno više proizvoda i usluga, koje će građanima i privredi distribuirati kroz moderne digitalne kanale, ali i jednu od najvećih mreža bankomata i ekspozitura u zemlji.
Generalni direktor NLB Grupe Blaž Brodnjak je naveo da će kao treća najveća banka u Srbiji po ukupnoj aktivi, NLB Komercijalna banka imati sistemski važnu ulogu, a time i odgovornost da utiče na ekonomsko okruženje i društvo u Srbiji, kao što na svojim tržištima čine sve banke NLB Grupe.
Iz NLB Komercijalne banke navode da će poslovati kao univerzalna banka sa specijalizovanim rešenjima i da će u narednom periodu investirati u zamenu svih bankomata u mreži i dodatno proširiti ponudu sa posebnim fokusom na digitalne proizvode i usluge.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković je istakao da su spajanjem, dve banke udružile najbolje od sebe, odnosno udružena je agilnost i brzina NLB Banke sa stabilnošću i dugom tradicijom Komercijalne banke.

„Zajednička kultura, vrednosti i jedinstven pristup koji smo izgradili, najsnažniji su zamah ka unapređenom iskustvu za sve naše klijente i kolege, ali i ka novim prilikama za rast“, rekao je on.

NLB d.d, matična banka grupacije NLB Grupe vlasnik je Komercijalne banke od decembra 2020. godine, kada je i započet proces spajanja sa NLB Bankom.

Nakon akvizicije, Grupa je najavila dodatna ulaganja u tržište Srbije, koja pored unapređenja osnovnog bankarskog poslovanja i ulaganja u razvoj zajednice, podrazumevaju izgradnju nove kompanije, odnosno regionalnog NLB DigITcentra u Beogradu, u kom će se razvijati IT rešenja za celu grupu.

Osim toga NLB Grupa će 12. maja u Beogradu biti domaćin prvog dana NLB d.d. investitora, koji će okupiti finansijske stručnjake, analitičare, globalne investitore, direktore najznačajnijih regionalnih kompanija i mnoge druge.
„Sve ove aktivnosti podržavaju našu viziju da postanemo regionalni šampion, banka po izboru naših klijenata. Posvećeni smo izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke i želimo da naša nova NLB Komercijalna banka postane vodeća na srpskom tržištu“, rekao je Brodnjak.

Dodao je da sa NLB DigIT-om teže da osiguraju da znanje IT stručnjaka, najviše koncentrisano u Srbiji, ostane u ovom regionu.

Prema njegovim rečima, namera je da se Danom investitora privuku finansijski stručnjaci i mnoge druge koji pišu uspešne priče ovog regiona, a sve kako bi se poboljšao kvalitet života u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.