U trendu

Usporava privatna potroĆĄnja u SAD uprkos rastu primanja

VAĆ INGTON – Privatna potroĆĄnja u SAD u avgustu je jedva porasla, ĆĄto znači, prema oceni agencije Rojters, da usporava glavni pokretač rasta američke privrede.

Privatna potroĆĄnja, koja čini viĆĄe od dve trećine ekonomske aktivnosti SAD, zabeleĆŸila je rast od 0,1 odsto proĆĄlog meseca, jer je smanjenje potroĆĄnje u restoranima i hotelima neutralisalo veću potroĆĄnju na opremu za rekreaciju i motorna vozila, saopĆĄtilo je danas američko Ministarstvo rada.

Podaci o rastu privatne potroĆĄnje za jul su blago revidirani naniĆŸe, na 0,5 odsto sa ranije objavljenih 0,6 procenata.

Ipak, privatna potroĆĄnja, podstaknuta najniĆŸom stopom nezaposlenosti u gotovo pola veka, uspeva da zamaskira posledice 15-mesečnog trgovinskog rata između SAD i Kine, koji je oborio poslovne investicije i proizvodnju u SAD, navodi Rojters.

Inflacija u SAD, merena indeksom cena robe i usluga za ličnu potroĆĄnju (PCE), ostala je u avgustu nepromenjena, pri čemu su se cene hrane spustile treći mesec zaredom, a cene energenata i usluga opale za 2,0 odsto. U julu, potroĆĄačke cene su zabeelĆŸile rast od 0,2 odsto.

Lična primanja u avgustu su porasla za 0,4 odsto, nakon rasta od 0,1 odsto u julu. Budući da je rast primanja nadmaơio potroơnju, ơtednja je uvećana na 1.350 milijardi dolara sa 1.290 milijardi dolara u julu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar