Usporava privatna potrošnja u SAD uprkos rastu primanja

VAŠINGTON – Privatna potrošnja u SAD u avgustu je jedva porasla, što znači, prema oceni agencije Rojters, da usporava glavni pokretač rasta američke privrede.

Privatna potrošnja, koja čini više od dve trećine ekonomske aktivnosti SAD, zabeležila je rast od 0,1 odsto prošlog meseca, jer je smanjenje potrošnje u restoranima i hotelima neutralisalo veću potrošnju na opremu za rekreaciju i motorna vozila, saopštilo je danas američko Ministarstvo rada.

Podaci o rastu privatne potrošnje za jul su blago revidirani naniže, na 0,5 odsto sa ranije objavljenih 0,6 procenata.

Ipak, privatna potrošnja, podstaknuta najnižom stopom nezaposlenosti u gotovo pola veka, uspeva da zamaskira posledice 15-mesečnog trgovinskog rata između SAD i Kine, koji je oborio poslovne investicije i proizvodnju u SAD, navodi Rojters.

Inflacija u SAD, merena indeksom cena robe i usluga za ličnu potrošnju (PCE), ostala je u avgustu nepromenjena, pri čemu su se cene hrane spustile treći mesec zaredom, a cene energenata i usluga opale za 2,0 odsto. U julu, potrošačke cene su zabeelžile rast od 0,2 odsto.

Lična primanja u avgustu su porasla za 0,4 odsto, nakon rasta od 0,1 odsto u julu. Budući da je rast primanja nadmašio potrošnju, štednja je uvećana na 1.350 milijardi dolara sa 1.290 milijardi dolara u julu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.