U trendu

Ustavni sud: Nemačka može da ratifkuje zakon o EU fondu

BERLIN – Nemački ustavni sud otvorio je danas put toj zemlji da potpiše zakon kojim se ratifikuje Fond za oporavak Evropske unije, pošto je odbacio tužbe protiv investicionog plana koji će finansirati zjedničkim zaduživanjem svih zemalja članica EU.

Ova odluka je od suštinskog značaja za pokretanje finansiranja potrošnje u 27-članom bloku iz Fonda vrednog 750 milijardi evra, radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19, izveštava Rojters.

Prema mišljenju nemačkog Ustavnog suda „posledice od odobravanja privremene mere i zakona koje se smatraju neustavnim, manje su od posledica odobravanja mere i ustavnih prepreka koje bi se kasnije pokazale kao neosnovane“.

Zakonom koji treba da se ratifikuje, podiže se gornja granica nacionalnih doprinosa u budžet EU za 0,6 procentnih poena na 2,0 posto bruto nacionalnog dohotka (BNI) do 2058. godine, kako bi se obezbedila otplata duga u slučaju da nema dovoljno novca od poreza za tu svrhu.

Sedam od osam sudija podržalo je odluku, navedeno je u rešenju suda.

Nemački vrhovni sud doneo je u martu zabranu da predsednik zemlje potpiše ovaj zakon o Fondu za oporavak EU zbog žalbe koju su podneli stranka krajnje desnic Alternativa za Nemačku (AfD) i grupa pod nazivom Alijansa građanske volje, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.