U trendu

Ustjugova: SRB očuvala ekonomiju i ublažila posledice krize

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa novom šeficom Kancelarije MMF-a u Beogradu Julijom Ustjugovom, koja je ocenila da je Srbija uspela da očuva ekonomiju i ublaži posledice ekonomske krize.

Brnabićeva je razgovarala sa Ustjugovom o predstojećim koracima u okviru novog savetodavnog aranžmana potpisanog sa ovom finansijskom institucijom, strukturnim reformama i održavanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, saopšteno je iz vlade.

Predsednica vlade ocenila je da je saradnja sa MMF izuzetno važna za Srbiju za održavanje, ali i potvrđivanje finansijske stabilnosti države, pre svega, u trenutku kada su sve ekonomije sveta pogođene ekonomskom krizom usled pandemije.

Kao prioritetne oblasti koje će predstavljati i najvažnije teme razgovora, pred početak zvanične Misije MMF-a u okviru aranžmana u oktobru ove godine, navedene su nastavak strukturnih reformi i fiskalna stabilizacija, kao i budžet za narednu godinu.

Šefica Kancelarije MMF-a istakla da je makroekonomska situacija u Srbiji ocenjena kao povoljna, dodajući da je u ovom trenutku najvažnija činjenica da je Srbija uspela da očuva ekonomiju i ublaži posledice ekonomske krize, što ne bi bilo moguće bez opsežnih reformi sprovedenih prethodnih godina.

Navela je da Srbija i u okviru novog aranžmana može da očekuje jednaku podršku ove institucije, ne samo u sprovođenju daljih reformi, već i tehničke asistencije Kancelarije MMF-a u Beogradu.

Premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će novi razgovori sa predstavnicima Misije biti jednako uspešni kao i do sada, a novoj šefici Kancelarije MMF-a Juliji Ustjugovoj poželela puno uspeha u profesionalnom angažmanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.