U trendu

Usvojen Predlog strategije za ekonomske migracije Srbije (VIDEO)

Predlog strategije za ekonomske migracije Srbije za period od 2021. do 2027. godine usvojen je danas u Beogradu na sednici Koordinacionog tela za praćenje tokova ekonomskih migracija u Srbiji.

Prema rečima člana Koordinacionog tela, Vladimira Grečića „vizija strategije je usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, kao i privlačenje stručnjaka iz inostranstva, a sve u funkciji bržeg ekonomskog i sveukupnog razvoja države“.

„Opšti cilj strategije je stvaranje privrednog i društvenog ambijenta za usporavanje odlaska stanovništva, jačanje veza sa dijasporom i podsticanje povratnih i cirkularnih migracija“, objasnio je Grečić.

On je dodao da su predložene mere „jačanje institucionalnog okvira, efikasnije povezivanje aktera državnih organa i organizacija u upravljanju ekonomskim migracijama“.

Članica Koordicionog tela Danica Šantić rekla je da je važno da imamo ažurirane brojke i da aktuelni podatak Eurostat-a iz decembra 2019. pokazuje da je 52.000 ljudi u prošloj godini dobilo po prvi put dozvolu boravka na teritoriji EU iz Srbije.

„Takodje, treba uskladiti obrazovne profile sa tržištem rada, pre svega visokoobrazovanog stanovništva koje najviše razmišlja o iseljavanju. Potrebno je uspostaviti saradnju izmedju dijaspore i matice kroz investicije, transfer ideja, znanja i novca“, navela je Šantić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević istakao je da „moramo videti šta je to što treba da učinimo u našoj zemlji, da bismo bili interesantni mladima da ostanu ovde“.

„Važno je da imamo obrazovane ljude prema potrebama tržišta. Kroz dve ili tri nedelje ćemo moći sa ovom strategijom da idemo na Vladu, sledeći korak je akcioni plan i na kraju rezultat“, kazao je Djordjević.

On je dodao da je nemačka organizacije za medjunarodnu saradnju GIZ pokazala zainteresovanost za finansiranje izrade ove strategije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar