U trendu

UTAS negoduje zbog plasiranju teze o velikom broju agencija

BEOGRAD – Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) apeluje na nadležne institucije i pojedince, novinare, kolege i predstavnike drugih udruženja da prestanu sa plasiranjem teze o prevelikom broju agencija u Srbiji, saopštilo je to udruženje.

Time se osporava ustavno pravo svakog pojedinca i privrednog subjekta na rad i opravdava moguće gašenje agencija kojima je poslovanje mesecima blokirano zbog pandemije, ocenjuje UTAS.

Tržište je regulator poslovanja, a država je dužna da obezbedi iste uslove za sve učesnike, te očekujemo da se tako i ponaša, navodi ta turistička asocijacija.

UTAS dodaje da osuđuje i da se ograđuje od svake tvrdnje o prevelikom broju bilo kojih privrednih subjekata, pa tako i turističkih agencija, jer se to kosi sa važećim zakonima.

„Zastupnici ove teze se često pozivaju na primere razvijenih evropskih zemalja, iako činjenice govore potpuno suprotno jer u Francuskoj, na primer, posluje 7080 turističkih agencija, a u Srbiji svega 415, što je znato manje ako se uzme u obzir broj stanovnika dveju država“; saopšstava UTAS.

To udruženje podseća da u članu 82 Ustava Srbije piše da naša ekonomije „počiva na tržišnoj privredi, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodi preduzetništva, samostalnosti privrednih subjekata i ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine”.

„Stoga očekujemo od predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i profesionalnih udruženja, kao i od kolega, da se uzdrže od izjava koja urušavaju osnovna prava građana i tekovinu konkurentnosti koja doprinosi razvoju tržišta i zaštiti prava potrošača“, zaključuje UTAS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.