U trendu

Uticaj kovida na tržište rada u svetu – kataklizmičan

ŽENEVA – Generalnni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR) Gaj Rajder rekao je danas da su efekti pandemije kovid-19 na svet rada „kataklizmične“ i mnogo gori nego posledice finansijske krize 2008. godine.

Otvarajući dvonedeljnu ministarsku konferenciju MOR-a, Rajder je takođe upozorio na neravnomeran ekonomski oporavak posle pandemije, čemu delom doprinosi nejednakost u distribuciji vakcina, pre nosi Rojters.

„Uticaj je razoran, kataklizmičan. Generano, ovo predstavlja takvu krizu sveta rada koja je četiri puta teža od one koju je pokrenula finansijska kriza 2008-2009″, rekao je on.

Ova agencija Ujedinjenih nacija je prošle nedelje saopštila da se očekuje da će ove godine najmanje 220 miliona ljudi ostati nezaposleno širom sveta i da gubitak radnih mesta izazvan pandemijom neće moći da se nadoknadi najmanje do 2023. godine.

„Budući da pojačano pratimo proces oporavka, pri čemu neke ekonomije rastu brzo, čak vrlo brzo i otvaraju sada radna mesta velikom brzinom, mislim da moramo biti svesni koliko će oporavak biti neravnomeran ako se nastavi aktuelno kretanje te krivulje“, dodao je Rader.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.