U trendu

Uticaj prekida saradnje Huaveja i Gugla na tržište BiH

SARAJEVO – Uticaj nedavnog prekida saradnje američkog Gugla i kineskog Huaveja na tržište Bosne i Hercegovine može biti višestruk, kazao je Hamdo Katica, predsednik Asocijacije za informaciono-komunikacione tehnologije Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

„S obzirom na to da se Huaej mobilni uređaji, po svojim tehnološkim karakteristikama, kotiraju vrlo visoko, uz vrlo prihvatljive cene, to će se sigurno odraziti negativno na ponudu telekom operatora i zadovoljstvo krajnjih korisnika. Segment tableta i laptopa će takođe biti vrlo ugrožen, a posebno će biti ugroženo područje modema i druge opreme koji koristi američke procesore i druge čipove“, kazao je Katica.

To se, kako je dodao, odnosi i na sistemsku opremu, pa nije nelogično što su neke evropske zemlje već ranije otkazale mogućnost nabavke Huaejeve opreme.

„Sa naše tačke gledišta, teško šta možemo promeniti, izuzev da vrlo pažljivo pratimo razvoj situacije i preduzimamo aktivnosti u cilju zaštite našeg tržišta i naših korisnika“, istakao je Katica.

Podsetio je da je američko ministarstvo trgovine izdalo privremenu opštu licencu za korišćenje postojeće mreže i ažuriranje softvera na postojećim uređajima do 19. avgusta ove godine, čime se neizvesnost na određen način odlaže, ali nas očigledno, kazao je Katica, očekuje burna jesen.

Ovih dana, kako je rekao, pojavila se nova vest da Gugl lobira da se zaustave akcije u odnosu na Huavej, jer će oni sigurno vrlo brzo biti u stanju da odgovore na izazov i na tržište izbace aparate, aplikacije, kao i operativne sisteme koji će ugroziti tržište Gugla, kako novčano tako i bezbednosno.

Pojasnio je da Guglov prekid saradnje s Huavejem povlači gubitak podrške za veliki broj aplikacija na Android platformi, a koje su bile dostupne putem Plej stora, odnosno, kako je saopšteno, svi novi uređaji neće imati podršku Gugla, dok će stariji modeli moći normalno da se koriste, ali bez mogućnosti nadogradnje softvera.

Huavej je nešto slično očekivao jer je razvijao svoju verziju App Gallery koja bi bila alternativa za kinesko tržište.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.