U trendu

Uticajan gastronomski vodič na proleće dolazi u Srbiju

BEOGRAD – Dolazak nezavisnog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault & Millau, koji je prisutan u gotovo 20 zemalja, na srpskom tržištu se očekuje u aprilu, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

Vodič turiste objektivno i profesionalno vodi kroz najbolje svetske restorane, vinarije i pivnice, poručuju iz TOS, a objavljivanje srpske verzije Gault & Millau, dodaju, ima za cilj da istakne i nagradi kvalitet domaćih ugostitelja imenovanjima – od najboljeg šefa, do najboljeg somelijera.

Oni su objasnili da će nezavisni inspektori narednih meseci ocenjivati uslugu, atmosferu, porcije i druge bitne stavke za ugođaj u restoranima, i zaslužene ocene upisivati u vodič.

Na osnovu referenci jednog od najuglednijih i najuticajnijih vodiča ili, kako je još poznat, Žute knjige, izdvojiće se najbolji specijaliteti i kuvari u našoj zemlji i u regionu, ističu iz TOS.

Inspektori će obići i seoska domaćinstva koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnice, vinarije i pivare.

„Gastronomija postaje jedan od veoma važnih motiva dolaska na destinaciju. Zbog toga je korisno da se ponuda, na koju smo ponosni, nađe na jednom mestu i turistima olakša i ulepša boravak“, rekla je direktorka TOS Marija Labović.

Upisivanje ugostitelja iz Srbije u ovaj vodič, ocenjuje ona, veliki je uspeh i potvrda za kvalitet gastronomije naše zemlje.

Labović je dodala da je to odlična prilika da se šarolika ponuda predstavi na jednom mestu i Srbija turistima prikaže u još jednom svetlu.

„Iako moderan turista prati nove trendove, većina njih istovremeno ceni autentični doživljaj i autohtoni, ponekad zaboravljeni, recept. Ovaj vodič je zato odlična prilika da se šarolika ponuda predstavi na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijumima i merena objektivnim čulima“, izjavila je direktorka TOS.

Iz Turističke organizacije su istakli da je promocija vodiča i ugostitelja koji su dobili željene ocene jedan od najznačajnijih gastronomskih događaja u Srbiji, i da se takav događaj očekuje na proleće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.