U trendu

Utisci svetskih lidera i delegacija na zidu Fabrike kablova

JAGODINA – Na zlatne dane Fabrike kablova u Jagodini, industrijskog giganta bivše SFRJ, a danas strateškog preduzeća sa neizvesnom sudbinom, u Jagodini gotovo na svakom koraku podseća mnogo toga, a gotovo nevidljiv za javnost je zid u jednoj prostoriji zgrade „komercijala“, na kojem su potpisi i utisci brojnih lidera i delegacija iz sveta koji su je posetili.

Utisci su na engleskom, nemačkom, ruskom, arapskom, japanskom, kineskom, srpskom, hebrejskom jeziku, datiraju iz druge polovine prošlog veka, a zajedničko svima je da im je sadržaj pun hvala za ono što su videli.

„Kablove“ je tri puta posetio doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, njegovi utisci su na latiničkom pismu i na ijekavici. prilikom posete 4. aprila 1973. godine Tito je napisao:

„Za vrijeme posjete Fabrici kablova u Svetozarevu bili smo svi veoma impresionirani, u prvom redu visokim tehnološkim procesom a narocito
radnim kolektivom koji je tako dobro savladao tehnološki proces. Fabrika će učiniti mnogo za preobražaj Svetozareva i podizanja zivotnog standarda ovog kraja. Ja se mnogo zahvaljujem u ime drugarice Jovanke i mojih saradnika i moje lično ime na toplom i srdačnom prijemu od strane kolektiva sa željom za dalje stvaralačke uspjehe“.

Industrija kablova u Jagodini, proizvodnju je počela 1955. godine.

„Kablovi“ su za 66 godine „menjali okruženje i društvene okolnosti u kojima su radili, menjalo se mnogo toga, ali smo se menjali i mi, prilagođavali i opstali tako da smo i danas znacajan snabdevač
domaćeg tržišta i značajan izvoznik kablova na tržište Evrope i Ruske Federacije“, rekli su danas Tanjugu rukovodioci fabrike.

U izgradnji fabrike učestovalo je 13.000 brigadira Omladinskih radnih brigada iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, a „fabrika je do sada proizvela kablova u dužini koja devet puta može obmotati zemljinu kuglu“.

Na zgradi „Stare fabrike“ postavljena je Spomen ploča – brigadirima graditeljima.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka fabrika je zapošljavala preko 9.000 radnika, proizvodila 110.000 tona robe a vrednost izvoza je bio 150.000.000 dolara godišnje „a onda je došlo do raspada države, sankcija, gubljenja tržišta…“

Ugašen je i fabrički list „Kablovi“.

Rekordna proizvodnja u Industriji kablova, 113.760 tona, ostvarena je 1982. godine a najviša zaposlenost, 9.665 radnika, bila je 1986.godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.