U trendu

Uzgajivači upozoravaju na nestašicu povrća u Britaniji

LONDON, 23. februar (Rojters) – Britanska domaćinstva već
su suočena sa nestašicom paradajza, paprike i krastavca, a uzgajivači upozoravaju da se očekuje i nestašica domaćeg praziluka, prenosi Rojters.

Uzgajivači su upozorili da je proizvodnja u Velikoj Britaniji smanjena zbog rekordno visokih temperatura početkom godine, praćene nedostatkom padavina i u novije vreme periodom ekstremno hladnog vremena.

„Proizvođači praziluka se suočavaju sa najtežom sezonom ikada, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Očekujemo pad prinosa između 15 i 30 odsto“, rekao je predsednik Udruženja uzgajivača praziluka Tim Kejsi.

On je predvideo da će ponuda domaćeg praziluka biti
iscrpljena do aprila, a da već tokom maja i juna ovo povrće neće biti dostupno u britanskim prodavnicama.

To znači da će potrošači morati da se oslanjaju na uvoz.

Britanski potrošači se bore sa nedostatkom salatnog povrća oko nedelju dana, što je mnoge navelo da na društvenim mrežama objavljuju fotografije praznih polica u supermarketima.

Vlada je upozorila da bi nedostatak mogao potrajati još mesec dana, nakon što su prekinute žetve u južnoj Evropi i severnoj Africi zbog vremenskih prilika.

Kao rezultat toga većina najvećih supermarketa u zemlji
uključujući Tesco, Asda i Morisons je nametnula ograničenja
o tome koliko artikala za salatu kupac može kupiti ođednom.

Nedostatak salate u Britaniji pogoršava činjenica da su farmeri u toj zemlj i u Holandiji zasadili manje useva u plastenicima zbog visokih troškova energije.

Ministarka za životnu sredinu, hranu i ruralna područja Tereza Kofi rekla je u parlamentu da bi Britanci možda mogli da razmotre da povrće koje nedostaje u radnjama zamene domaćom repom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.