U trendu

Uzice: Ugovori za nabavku poljoprivedne mehanizacije

UŽICE – U Užicu su danas uruceni ugovori poljoprivrednim proizvođacma iz Zlatiborskog okruga za nabavku poljoprivredne mehanizacije u okviru projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji koji zajednički realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetska banka.

„Po ovom projektu, mi smo odobrili 525 ugovora i uglavnom se odnose na proizvodnju u stočarstvu, za one koji se bave proizvodnjom mesa, mleka, kao i pčelarstvom i akvakulturom“, rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je precizirala da 50 odsto ove investicije čine bespovratna sredstva, 40 odsto su kreditna sredstva koja mogu da uzmu kod 11 banaka i samo 10 odsto uz njihovo učešće.

Ugovore u okviru ovog projekta potpisalo je 120 poljoprivrednih proizvođača sa područja Zlatiborskog okruga.

Ministarka je dodala da se ovakvi projekti koji uvode nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost, moraju koristiti što više u budućnosti.
„Krenula je i isplata koju smo rebalansom državnog budžeta dobili kao dodatna sredstva, dobili smo 16.5 milijardi (dinara), a u prethodnoj nedelji isplaćene su već četiri milijarde“, rekla je
ministarka.

„U ponedeljak će biti isplaćeno mleko za treći kvartal, isplaćen je drugi kvartal, gorivo, osiguranje, voćarima je islaćeno tako da svaki dan će biti neka isplata“, pojasnila je ministarka.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević
istakla je da su ovakvi projekti važni za poljoprivrednike pre svega zbog toga što lokalna samouprava ima ograničena sredstva, ali da je i pored toga veliki broj poljoprivrednika uspeo da dobije određene subvencije.

„Svima nam je zajednički cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje jer je proizvodnja hrane budućnost Užica, Zlatiborskog okruga i cele Srbije i zato ćemo u narednom periodu sa poljoprivrednim proizvođačima kreirati i nove mere i nove podsticaje“, rekla je gradonačelnica Užica.

Poljoprivrednici poručuju da bez podrške države ne mogu opstati.
„Ja sam vema zadovoljan što sam uspeo da dobijem traktor koji ću koristiti i bilo bi dobro da se ovako i nastavi“, rekao je Nenad Čolović, poljoprivredni proizvođač iz okoline Požege.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.