U trendu

Valjevo dobar primer jačanja žena u malom biznisu

VALJEVO – U organizaciji Etno mreže i NALED-a, a uz podršku Grada Valjeva i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao završnica pilot projekta „Put do dobrog proizvoda u Valjevu“, danas je održana prezentacija urađenog na polju osnaživanja žena i jačanja malog biznisa na ovom podnevlju.

„Borba za ekonomsko osnaživanje naših sugrađana se vodi na više frontova. Osim velikih kapitalnih investicija koje stižu u Valjevo uz veliku pomoć države, od nemerljivog značaja je podrška preduzetnicima, a naročito ženama, kojih je sve više u poslovnim vodama u našem gradu, a neke od njih upravljaju i respektabilnim firmama“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Zamenik šefa misije ambasade Velike Britanije u Srbiji Dominik Otvej rekao je da je oduševljen napretkom malog biznisa u Valjevu u poslednjih godinu dana, a naročito velikim brojem žena koje su se pronašle u malom biznisu.

„Posebno sam zadovoljan što ste pre i tokom korone razvili digitalizaciju kao vid promocije svojih delatnosti i nadam se da ćete u ovom pravcu nastaviti dalje da se razvijate, a britanska ambasada će nastaviti da podržava razvoj malog biznisa u Srbiji, kao temelja razvoja društva“, poručio je Otvej.

Stalna predstavnica Kacelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransin Pikap je, kao ljubitelj šetnji u prirodi, već imala priliku da se upozna sa lepotama Valjeva i okoline.

„Kroz ovaj projekat, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, telekomunikacija i turizma, kao i sa Turističkom organizacijom Valjeva, organizovali smo obuku za 35 polaznika, od kojih su 20 bile žene, tokom koje su učeni načini iznošenja svojih proizvoda na tržište kroz marketing, digitalne veštine i onlajn promociju“, kazala je Pikap, i naglasila zadovoljstvo izradom digitalne mape na kojoj se mogu videti sve staze za hodanje u valjevskom kraju, ali i lokacije malih biznisa, gde se može nešto kupiti, pojesti i bolje se upoznati sa tradicijom i kulturom ovog kraja.

„Odavde šaljemo poruku o velikom značaju malog biznisa, preduzetništva i posebno ekonomskom osnaživanju žena. Zahvalni smo partnerima na podršci da u pet gradova Srbije radimo direktno sa preduzetnicima i malim biznisima, da pomognemo da svoju delatnost prikažu kroz digitalizaciju, odnosno da se postave na gugl mape. Valjevo je, uz Niš, Kragujevac, Kruševac i Novi Sad deo ovog projekta i nadamo se da će se ova inicijativa nastaviti jer daje odlične rezultate“, istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže.

Gosti su tokom boravka u Valjevu posetili školu stranih jezika „Lingva“ i vinoteku „Mozaik“, kao učesnike programa, nakon čega su obišli izložbenu postavku proizvoda valjevskog kraja, nastalih veštinom predstavnika malog biznisa, sa namerom promocije i poboljšanja turističke ponude Kolubarskog okruga.

Na kraju skupa u Valjevu, učesnicama obuke za korišćenje podataka za razvoj biznisa dodeljeni su odgovarajući sertifikati o uspešnom okončanju osposobljavanja za novi vid poslovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.