U trendu

Vang: SAD ne bi trebalo da „idu predaleko“ u trgovinskom ratu

ŠANGAJ – Kineski visoki diplomata Vang Ji rekao je danas američkom državnom sekretaru Majku Pompeu da skorašnje izjave i postupci SAD štete interesima Kine i njenih kompanija i da bi Vašington trebalo da pokaže uzdržanost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Vang je Pompeu u telefonskom razgovoru rekao da Sjedinjene Države ne bi trebalo da idu „predaleko“ u trenutnom trgovinskom sporu između dve strane, dodajući da je Kina još uvijek voljna da prevaziđe razlike kroz pregovore, ali treba da budu na ravnoj nozi, prenosi Rojters.

Kina je u ovom trgovinskom ratu juče zauzela agresivniji stav prema SAD, sugerišući da bi nastavak razgovora između dve najveće svetske ekonomije bio besmislen ako Vašington ne promeni kurs.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da su stavile Huavej Tehnolodžiz, najvećeg svetskog
proizvođača opreme za telekomunikacije, na crnu listu što će izuzetno otežati telekomunikacijskom gigantu poslovanje sa američkim kompanijama.

Pored toga, američki predsednik Donald Tramp je potpisao i naredbu kojom zabranjuje firmama u SAD da koriste telekomunikacionu opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

U Trampovoj naredbi nije konkretno navedena nijedna zemlja ili kompanija, ali su američki zvaničnici prethodno označili Huavej kao „pretnju“ i lobirali kod saveznika da ne koriste mrežnu opremu Huaveja za 5G mreže naredne generacije, podseća Rojters.

Portparol Ministarstva trgovine u Pekingu Lu Kang izjavio je da Kina snažno osuđuje jednostrano uvođenje sankcija drugih zemalja kineskim pravnim licima i smatra da se koncept nacionalne bezbednosti zloupotrebljava, ali da Kina uvek podstiče rešavanje sporova sa Sjedinjenim Državama kroz dijalog i konsultacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.