U trendu

Vanredne izdatke Grčke za migrante izuzeti iz završnog računa

ATINA – Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je da njegova vlada podržava zahtev Grčke da se vanredni izdaci zemlje za rešavanje migrantske krize izuzmu iz zvaničnih fiskalnih kalkulacija.

Le Mer je danas takođe obećao da će pomoći da se povećaju investicije francuskih kompanija u energetske i odbrambene projekte u Grčkoj, javlja agencija AP.

„Grčka je očigledno na dobrom putu i to je dobra vest za sve“, rekao je Le Mer nakon razgovora u Atini sa grčkim kolegom Kristosom Staikurasom.

Ova zemlja je izašla iz osmogodišnjeg programa međunarodne finansijske pomoći 2018. i nastoji da obnovi i poboljša javni sektor, vojsku i velike infrastrukturne projekte nakon višegodišnje štednje i smanjenih ulaganja.

Grčka želi da preusmeri dobit od obveznica evropskih centralnih banaka u programe javnih investicija i traži da 280 miliona evra (305 miliona dolara) vanrednih rashoda za migrantsku krizu bude izuzeto iz računice budžetskih ciljeva koje su postavili njeni kreditori, pružaoci finansijske pomoći.

Le Mer je rekao da podržava oba zahteva Atine.

Njegova poseta usledila je dan nakon što je francuska ministarka odbrane, Florans Parli, posetila Atinu i saopštila da su dve zemlje na putu da u junu finalizuju važan sporazum o vojnoj saradnji, koji obuhvata povećan broj zajedničkih vežbi u Egejskom moru i pomoć za modernizaciju vojne opreme francuske proizvodnje, uključujući lovačke avione, helikoptere i mornaričke fregate, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar