U trendu

Vapaj iz sela u Švajcarskoj: “Dođite u naše selo, platićemo vam 70.000 franaka“

Stanovnici švajcarskog sela Albinena, u kantonu Valais, 30. novembra će glasati o novoj politici prema kojoj će osobama spremnim da u selo dođu da žive barem deset godina, ponude novac.

Prema predlogu lokalne zajednice, zbog iseljavanja stanovnika iz sela Albinen, četvoročlana bi porodica dobila 70 hiljada švcajcarskih franaka. Malo selo ima svega 240 stanovnika, a zbog iseljavanja su morali da zatvore školu.

Predlog podržava i uslove koje je potrebno zadovoljiti. Odrasle osobe moraju da budu mlađe od 45 godina i pristanu na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupovini ili izgradnji kuće treba uložiti najmanje 200 hiljada franaka i nekretnina mora da bude stalni dom, a ne vikendica. Za to će novim stanovnicima ponuditi po 25 hiljada franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih deset hiljada franaka po detetu, piše Local.

„To je ulaganje u budućnost sela“, piše u lokalnim novinama. Takođe zagovornici ovog predloga tvrde da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici. „U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu“, zaključuju.

Albinen ne nudi mnogo mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su oko pola sata vožnje. A na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.