U trendu

Vasic: Siguran bankarski sistem za sigurnost građana

BEOGRAD – Stabilan i fleksibilan bankarski sistem u Srbiji je uz podršku džave prošle godine svima nama pomogao da budemo likvidni i sigurni, da se osećamo bolje i pomogao da nastavimo da trošimo, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Vasić je na Okruglom stolu „Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema“, koji su četvrti put organizovali Agencija za osiguranje depozita, Beogradska bankarska akademija i Udruženje banaka Srbije, istakao da je bankarstvo poslednjih godina doživelo veliku transformaciju, koja se naročito ogleda u digitalizaciji pa je naveo podatak da je u 2019. godini bilo 500.000 novih klijenata mobilnog bankarstva.

Govoreći o rastu štednje naveo je da smo stigli do 100 milijardi u dinarima i 13 milijardi u evrima, što prema njegovim rečima pokazuje da postoji poverenje ljudi u državu, u Narodnu banku Srbije i banke same.

Naveo je i da je stanje aktive bankarskog tržista na kraju prošle godine u Srbiji iznosilo skoro 40 milijardi evra.

„Trudimo se da olakšamo građanima život, digitalizacijom i mnogim projektima kao što je javno privatni projekat ‘Moji podaci za moju banku’ „, istakao je Vasić.

Istakao je i da je povećano plaćanje karticama preko interneta i to za 66 odsto, kao i da je kada je o e- komercu reč, donedavno bilo samo 600 onlajn prodajnih mesta a sada ih je više od 2.500.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.