U trendu

Vasić: Ukrupnjavanje banaka je dobro za klijente

BEOGRAD – Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je da će ukrupnjavanje banaka biti višestruko korisno za klijente, građane i privredu.

Vasić je za Politiku, odgovarajući na pitanje o promenama na bankarskom tržištu Srbije u 2021. godini, rekao da banke kroz ulazak u veće sisteme unapređjuju svoje proizvode i usluge, da je bogatija stručnost kojom raspolažu, kao i kreditni kapaciteti.

„Veće bankarske grupacije sada mogu da finansijski podrže mnogo obimnije projekte, a takođe i da se okrenu specifičnim vrstama kreditiranja, kao što je ulaganje u energetsku efiskanost i zelene izvore energije“, naveo je Vasić.

Ukazao je da mogućnost banaka znatno zavisi i od pristupa dugoročnim izvorima finansirnja, kako bi rok finansiranja bio u skladu sa ekonomskim vekom same investicije.

Odgovarajući na pitanje da li će na tržištu Srbije uopšte biti mesta za male banke, Vasić je rekao da je broj banaka na tržištu i dalje veliki, veći od optimalnog i da je zato gotovo izvesno da će se tendencija konsolidacije nastaviti i u narednom periodu.

„U uslovima niskih kamatnih stopa i jake konkurencije tržište određuje koji broj banaka je realan i optimalan“, naglasio je Vasić. Dodao je da će, nakon nekoliko integracija u proteklom periodu, uključujući ovu godinu, biti 21 banka na našem tržištu.

Naveo je da je, prema podacima NBS, u prvih 10 meseci 2021. godine sa dobitkom poslovalo 20 banaka, dok su četiri poslovale sa gubitkom.

Ocenio je da se, s obzirom na uslove poslovanja, koji nisu bili uobičajeni, može reći da su banke pokazale veliku efikasnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar