U trendu

Vašington razmatra plan za energetsku bezbednost Evrope

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena traži načine da obezbedi energente za evropske saveznike u slučaju da Moskva smanji izvoz nafte i gasa kao čin odmazde za sankcije koje se uvedle ako napadne Ukrajinu, prenosi CNBC.

„Razgovaramo sa velikim proizvođačima prirodnog gasa širom sveta, kako bismo sagledali njihov kapacitet i spremnost da privremeno povećaju isporuku prirodnog gasa i da te količine budu namenjene evropskim kupcima“, rekao je jedan visoki zvaničnik administracije novinarima.

On je naveo da se „radi na utvrđivanju dodatnih količina neruskog prirodnog gasa u različitim delovima sveta, od Severne Afrike i Bliskog istoka do Azije i Sjedinjenih Država“, dodajući da su evropske zalihe energije znatno pale zbog smanjenih ruskih isporula u poslednjih nekoliko meseci.

Zvaničnik, koji je izneo detalje o tekućim planovima pod uslovom da ne bude imenovan, rekao je takođe da administracija razgovara sa velikim kupcima i dobavljačima tečnog prirodnog gasa (TNG) kako bi obezbedila preusmeravanje isporuka u Evropu ako bude potrebno.

„Ako Rusija odluči da isporuke prirodnog gasa ili sirove nafte upotrebi kao oružje, to neće biti bez posledica po rusku ekonomiju. Ona (Rusija) je jednodimenzionalna ekonomija i to znači da su joj potrebni prihodi od nafte i gasa barem onoliko koliko su Evropi potrebni njeni energenti“, rekao je novinarima drugi zvaničnik vlade SAD-a.

Dodao je da izvoz nafte i gasa čini oko polovinu prihoda ruskog federalnog budžeta i ocenio da „to nije asimetrična prednost za Putina, već je to međuzavisnost“, navodi američki medij.

SAD i njeni evropski saveznici prete da će Rusija snositi teške ekonomske posledice ako izvrši invaziju na Ukrajinu, dok zvanični Kremlj uporno ponavlja da ne planira napad na tu bivšu sovjetsku republiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.