U trendu

Važne odluke oko Merkatora pred deoničarima Fortenova grupe

ZAGREB – Skupština deoničara depozitnih potvrda Fortenova grupe sledećeg petka glasaće o prenosu deonica Poslovnog sistema Mercator S Agrokora na Fortenovu što je odluka važna za konsolidaciju te grupe, navodi se u saopštenju Fortenove.

Grupa ističe da će ukoliko bude izglasan prenos tih deonica Fortenova grupa dobiti odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana sa HPS Partners i VTB bankom.

Dodaje se da bi se aranžman u iznosu od najviše 390 miliona evra koristio za kreditiranje Merkatora od strane Fortenova grupe, a u svrhu refinansiranja Merkatorovog duga prema bankama.

Fortenova saopštava da će deoničari odlučivati i o zameni deonica koje Sberbanka ima u Merkatoru za udele u Fortenova grupi.

„Ukoliko zamena deonica bude odobrena, na Fortenova grupu će se preneti 18,53 procenata deonica Merkatora, koje su u vlasništvu Sberbanke. Istovremeno, tom bi zamenom udeo Sberbanka u vlasništvu Fortenova grupe narastao na 44 procenta“, navodi se u saopštenju.

Izglasavanjem i realizacijom ovih odluka, a po dobijanju odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skoriji prenos deonica Poslovnog sistema Merkator na Fortenova grupu, smatraju u toj Grupi.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško ocenio je da je skupština važna jer će se glasati o odlukama važnim za poslovanje iz nekoliko aspekata.

„Pre svega, prihvatanjem predloženih odluka vezanih za Mercator ispuniće se preostali elementi Nagodbe poverenika Agrokora“, istakao je on.

Peruško naglašava da će tako biti i formalno zaključene sve obaveze koje proizlaze iz nagodbe.

„Izglasavanjem i sprovođenjem odluka Skupštine biće konsolidovano vlasništvo unutar Grupe, novim finansiranjem konsolidovaćemo i kreditiranje, a time i ostvariti sve preduslove za konsolidaciju maloprodaje na nivou celog regiona i jačanje naše pozicije u toj delatnosti“, objasnio je on.

Dodao je da će prenos deonica Merkatora biti zaključen do kraja ovog meseca ukoliko deoničari sledećeg petka izglasaju predložene odluke.

Fortenova grupa je najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj i nekoliko zemalja regiona, i jedna od najvećih privatnih kompanija južne i jugoistočne Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.