U trendu

Veb sajt Alibaba na crnoj listi zbog prodaje plagijata

Sjedinjene Američke Države vratile su veb sajt kineskog giganta za elektronsku trgovinu Alibaba na „crnu listu“ platformi ozloglašenih po prodaji falsifikovane robe i kršenju prava intelektualne svojine.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavništva (USTR), koja je pre četiri godine uklonila Alibabu sa svoje godišnje „crne liste“, ponovo je vratila Alibabinu platformu za e-trgovinu Taobao na svoju najnoviju listu, navodeći da ne čini dovoljno na zaustavljanju prodaje falsifikovane i piratske robe, prenosi agencija AFP.

„Taobao.com e-commerce platforma značajno zabrinjava zbog obima navodno krivotvorene i piratske robe koju nudi i problema koje imaju vlasnici svojinski prava na ukidanju i sprečavanju nezakonite prodaje i ponude takve robe“, saopštila je ta kancelarija.

Mada uključivanje na „crnu listu“ ne povlači nikakvu kaznu, to je udarac na Alibabinu reputaciju, pošto se kompanija bori da poboljša imidž i pojača međunarodnu prodaju.

Najveći kineski onlajn trgovac je saopštio da je „razočaran“ odlukom, dodajući da radi na unapređenju kontrole robe koja je u ponudi na njenim platformama.

„Samo u 2016. godini, proaktivno smo delovali uklonivši više nego dvostruko veći broj spornih proizvoda oglašenih za prodaju nego u 2015. godini“, naveo je predsednik Alibaba Grupe Majkl Evans u saopštenju.

„Odluka zanemaruje stvarne napore koje je Alibaba uložila da bi zaštitila nosioce prava intelektualne svojine i da bi pomogla u sprovođenju zakona kako bi se falsifikatori priveli pred lice pravde“, dodao je on.

Evans je ocenio da je na odluku USTR-a možda uticala „trenutna politička klima“ u SAD-u.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je u više navrata optužio Kinu za krađu intelektualne svojine, kao deo onoga što on naziva ekonomskim ratom te zemlje protiv SAD-a, navodi francuska agencija.

Kako god, Alibaba i njena internet stranica Taobao se već duže vreme optužuju kao platforme za prodaju plagirane robe.

Alibaba je suspendovana iz Međunarodnog saveza za kontrolu falsifikata u maju ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.