Većina obveznika već dostavila statističke izveštaje

BEOGRAD – Agencija za privredne registre saopštila je danas da pravna lica i preduzetnici, koji svoje poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, treba da do 1. marta dostave, pre svega, izveštaje za statističke potrebe.

APR-u je zaključno sa 25. februarom preko Posebnog informacionog sistema dostavljeno 168.222 izveštaja, za 31 odsto više u poređenju sa istim datumom prošle godine.

Zaključno sa 25. februarom dostavljeno je 62 odsto, a kreirano 94 osto od očekivanog broja izveštaja.

U APR navode da je Poseban sistem za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja veoma složen informacioni sistem koji, između ostalog, omogućava jedinstven postupak unosa izveštaja, računsku i logičku kontrolu unetih podataka, elektronsko potpisivanje i dostavljanje finansijskih izveštaja u formi elektronskog dokumenta.

Agencija je kontinuirano obavljala kontrolu rada sistema i otklanjala probleme omogućavajući nastavak rada u tom sistemu, koji je prethodnih dana istovremeno koristilo između 30.000 i 50.000 obveznika.

Napominju da Agencija nema uticaj na funkcionisanje pojedinih servisa ovog informacionog sistema, koji nisu u njenoj nadležnosti, kao što su elektronski sertifikati, vremenski žig i slično.

Uprkos povremenim problemima u funkcionisanju ovog sistema, većina obveznika je već ispunila svoju zakonsku obavezu i dostavila izveštaj, te Agencija očekuje da će i ostali obveznici uspešno ispuniti obavezu dostavljanja izveštaja.
Zakonom o računovodstvu propisani su rokovi za dostavljanje izveštaja i na njihovo pomeranje Agencija nema uticaja, niti ima za to nadležnost.

Zato APR podseća pravna lica i preduzetnike, koji svoje poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva da do 1. marta 2021. godine dostave, pre svega, izveštaje za statističke potrebe.

Oni mogu zajedno uz izveštaj za statističke potrebe da dostave i redovni godišnji finansijski izveštaj, ali to ne moraju sada da učine, s obzirom da rok za dostavljanje tih izveštaja ističe 30. juna 2021. godine.

Takođe, lica koja nisu imala poslovnih događaja, niti u poslovnim knjigama imaju podatke o imovini i obavezama, do 1. marta treba da dostave izjavu o neaktivnosti.

APR navodi da će Registar finansijskih izveštaja i Servis desk predstojećeg vikenda, od devet do 19 časova, pružati podršku svim obveznicima koji će svoje izveštaje sastavljati i dostavljati za vreme vikenda, dok će ova podrška u ponedeljak, 1. marta biti organizovana do ponoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.