U trendu

Većina privrednika u Srbiji nezadovoljna ograničenom cenom struje na 75 evra po megavatsatu

Privrednici u Srbiji danas su zbunjeni odlukom Vlade Srbije da ograniči cenu struje od 1. januara do 30. juna naredne godine na 75 evra po megavatsatu (MWh) koju su neki mediji protumačili da struja nije poskupela.

Privrednik Zoran Drakulić rekao je danas za Betu da je netačno da struja nije poskupela i da je do sada plaćao 48 evra po MWh, pa je poskupljenje električne energije za njegove firme oko 56 odsto.

Vlada Srbije usvojila je juče zaključak kojim se preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju električnom energijom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po MWh bez poreza na dodatu vrednost (PDV) za period snabdevanja od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Preporučeno je i da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, koji imaju zaključene ugovore i kojima je ugovorena cena viša od te cene ponudi izmena ugovora u skladu sa tom cenom, a da cena za rezervno snabdevanje bude 97,50 evra po MWh, bez PDV, a za vojnu industriju cena iznosi 68 evra po MWh.

„Ne razumem spinovanja i laži da struja nije poskupela. Do sada sam plaćao 48 evra po MWh, a od 1. januara ću plaćati 75 evra, što je poskupljenje od 56 odsto“, rekao je Drakulić, koji je i predsednik poslovnog udruženja „Privrednik“.

Dodao je da će prosečno poskupljenje za privredu biti oko 50 odsto i da će se tim novcem privrede pokriti troškovi kolapsa na termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu i uvoza struje i gasa od oko milijardu evra.

Istakao je da će taj trošak platiti, ustvari gradjani kroz više cene proizvoda.

Na Drakulićevu izjavu reagovao je izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić koji je u saopštenju naveo da bi „gospodin Drakulić morao da zna da je poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku ‘baseload’ dijagrama električne energije u prvoj polovini 2021. godini 302,5 evra po MWh, a da tome treba dodati trošak prekograničnih kapaciteta i modulacije dijagrama, da bi se dobila tržišna cena za potrošnju jednog industrijskog subjekta u Srbiji“.

„Vlada Srbije je u nastojanju da zašiti sve privredne subjekte u zemlji, EPS-u dala preporuku da se isporuka električne energije u prvoj polovini naredne godine vrši po ceni od 75 evra po MWh. Pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića“, naveo je Stanić.

Dodao je da se očekivalo da će „Drakulić pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno“.

Stanić je istakao da kompanije Drakulića, kao i bilo koja druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponudjenoj ceni.

„Ukoliko je gospodin Drakulić nezadovoljan ovakvom cenom slobodan je da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i kod njih pronadje povoljnije uslove snabdevanja“, naveo je Stanić.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srdjan Drobnjaković rekao je da je Unija zadovoljna cenom i podsetio da je to udruženje prvo tražilo od Vlade Srbije da ne povećava cenu struje ili da ono iznosi najviše oko deset odsto.

„Zadovoljni smo ovim poskupljenjem, da privreda prebrodi bar ovaj krizni period od šest meseci, a na leto je i potrošnja struje manja“, rekao je Ddrobnjaković.

Cenom struje nezadovoljni su i drugi privrednici jer je većini poskupljenje oko 50 odsto.

Vlasnik restorana „Stara kapetanija“ u Zemunu Stevan Rodić rekao je da će sada plaćati za 50 odsto skuplju struju jer je ranije plaćao 50 evra po MWh i da ta grana privrede ne može da izdrži uslove poslovanja.

„Promet je za Novu godinu 20 odsto od prometa u predpandemijskom periodu i 90 odsto restorana neće raditi u novogodišnjoj noći jer ne može da podnese troškove“, rekao je Rodić i dodao da se ta privredna grana polako gasi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.