U trendu

Velika Britanija: Kazna za TikTok zbog zloupotrebe podataka dece

LONDON – Kancelarija Poverenika za informacije Velike Britanije (ICO) saopštila je danas da je kaznila popularnu društvenu mrežu TikTok, koja će morati da plati 14,5 miliona evra zbog višestrukog kršenja britanskog zakona o zaštiti podataka, što uključuje i zloupotrebu podataka dece mlađe od 13 godina.

Kršenje zakona o zaštiti podataka na TikToku je zabeleženo u periodu od maja 2018. do jula 2020. godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

ICO procenjuje da je TikTok omogućio da 1,4 miliona britanske dece mlađe od 13 godina koristi ovu platformu tokom 2020. godine i time prekršio sopstvena pravila, po kojima deca tog uzrasta uopšte ne mogu da otvore nalog na TikToku.

TikTok je prikupljao i koristio lične podatke dece mlađe od 13 godina koja uopšte ne treba da imaju pristup ovoj platformi, izjavio je Poverenik ICO Džon Edvards.

Podaci dece su mogli da budu korišćeni za praćenje dece i sastavljanje profila njihovog ponašanja na mreži, a to znači da su mogla da budu izložena štetnom i neprikladnom sadržaju na internetu, dodao je on.

Propusti TikTok-a su mogli da imaju ozbiljne posledice, a kazna od 14,5 miliona evra odražava tu činjenicu, zaključio je Edvards.

Britanski zakon o zaštiti podataka zahteva da platforme koje koriste lične podatke dece mlađe od 13 godina moraju da za to imaju saglasnost njihovih roditelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar