U trendu

Velika Britanija se pridružila sporazumu za transpacifičko prijateljstvo

LONDON – Velika Britanija je postigla dogovor o pristupanju trgovinskom sporazumu sa 11 zemalja koje obuhvataju transpacifičko područje, uključujući Japan i Australiju, kako bi produbila veze u regiji i izgradila globalne trgovinske kontakte posle izlaska iz Evropske unije.

Premijer Riši Sunak rekao je se Velika Britanija složila oko pridruženja Sporazumu za trans-pacifičko prijateljstvo (CPTPP), što je prema navodima njegove kancelarije, najveći trgovinski sporazum od Bregzita.

„Pridruživanje trgovinskom bloku dovodi Veliku Britaniju u centar dinamične i rastuće grupe pacifičkih ekonomija“, rekao je Sunak u saopštenju, dodajući da sporazum pokazuje „stvarne ekonomske prednosti nakon Bregzita, prenosi Rojters.

Britanija je tražila izgradnju globalnih trgovinskih veza nakon izlaska iz EU-a 2020. godine i okrenula se geografski udaljenim, ali brzorastućim ekonomijama.

Članice tog saveza su Brunej, Kanada, Čile, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Britanija je nova članica koja se pridružila ovoj grupi, a članstvo će dopuniti postojeće bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini (FTA) koje Britanija ima sa većinom zemalja članica i pružiti poslovnim subjektima dodatne opcije u vezi uslova pod kojima mogu trgovati.

Sporazum će uticati na trgovinsku razmenu Velike Britanije na način da će smanjiti carine na automobile, duvanske proizvode i mlečne proizvode što će doprineti dugoročnom povećanju privrede za 1,8 milijardi funti odnosno 2,2 milijarde dolara godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.