U trendu

Veliki doprinos Sunoko istraživačko-razvojnog centra agraru

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je Sunoko Istraživačko-razvojni centar, prvi privatni centar za istraživanje agrara u Srbiji.

Domaćini skupa bili su potpredsednik MK Group Aleksandar Kostić, direktor IRC dr Nenad Trkulja i direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić, saopštio je Sunoko.

Ministar Nedimović je tom prilikom rekao da istraživački centri doprinose unapređenju ukupne proizvodnje i konkurentnosti poljoprivrede Srbije.

„Primena savremenih naučnih dostignuća i iskustava nema alternativu, imajući u vidu da Srbija ima ogroman potencijal kojim treba da unapredi sve vidove proizvodnje, od njive do trpeze. Očigledno je da mi moramo ulagati u ovakve institucije, bilo da je reč o privatnom ili javnom sektoru“, naglasio je Nedimović.

Tokom posete razmenjena su mišljenja o najnovijim trendovima, preporukama i problemima u oblasti proizvodnje šećerne repe. „Zadovoljstvo nam je što smo ugostili ministra Nedimovića, koji razume značaj Istraživačkog centra u oblasti optimalne tehnologije proizvodnje šećerne repe, što nam daje dodatni vetar u leđa za naredne projekte“, direktor Istraživačko-razvojnog centra Sunoko dr Nenad Trkulja.

Centar će, kao i do sada, nastavljati da radi na još boljem kvalitetu finalnog proizvoda, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju bezbedne hrane, ali i za celokupnu domaću prehrambenu industriju, naveo je Trkulja.

Kompanija Sunoko uložila je million evra u istraživačko razvojni centar, koji je otvoren u decembru prošle godine, sa ciljem da identifikuje potencijalne probleme u proizvodnji šećerne repe i adekvatno odgovori svim potrebama. Do sada je urađeno više hiljada analiza.

Sunoko Istraživački centar organizuje i stručna predavanja za sve proizvođače šećerne repe u Srbiji, konstantno deleći znanja i iskustva za efikasniju proizvodnju ove kulture, u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i smernicama dobre poljoprivredne prakse, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.