U trendu

Veliki potencijal za saradnu SRB i Španije u energetici

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas na poslovnom forumu Srbija-Španija, u razgovoru sa delegacijom Privredne komore Španije i španskim kompanijama da postoji veliki potencijal za saradnju dve zemlje u oblasti energetike, saopštilo je resorno ministarstvo.
Na forumu se razgovaralo o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, obnovljivih izvora i energetske tranzicije, a ministarka je istakla da je potencijal za saradnju veliki pošto je Srbija počela proces energetske tranzicije i dekarbonizacije.

Takođe i zato što su nam potrebni novi energetski kapaciteti kako bismo obezbedili potrebe za energijom u narednim godinama, u skladu sa principima zaštite životne sredine.
„Srbija je promenila zakodonavni okvir kako bi podstakla investicije i povećala udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu. Pripremamo strateške dokumente i razmatramo različite scenarije razvoja energetskog sektora u narednim godinama“, rekla je Đedović.

Dodala je da su nam potrebni novi energetski kapaciteti, velike hidroelektrane, nova gasna skladišta i interkonekcije sa susednim državama, kao i digitalizacija energetskog sektora i primena novih tehnologija.

Ukazala je da španske kompanije imaju veliko iskustvo u ovim oblastima koje nam može značiti u procesu energetske tranzicije.

Predstavnici španskih kompanija predstavili su svoja iskustva i ekspertize u izgradnji vetroelektrana, upotrebe zelenog vodonika, balansiranja energijom i digitalnih rešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar