U trendu

Veliki projekat gradnje kanalizacione mreže poceo u Mionici

MIONICA – Projekat „Čista Srbija“ vrednosti četiri milijarde evra kojim je u narednih pet godina predviđena izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, započet je danas u Mionici, a tim povodom u ovu opštinu Kolubarskog okruga stigao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović.

„Već godinu dana vredno radimo u više timova da bismo isprojektovali kanalizacionu mrežu i sva postrojenja, i koristim priliku da se zahvalim predsedniku opštine Mionica Bobanu Jankoviću, jer su bili najažurniji u izradi dokumentacije. Iz tog razloga ovaj veliki projekat počinje odavde“, rekao je ministar Momirović.

Početak radova na izgradnji kanalizacione mreže u Mionici, čija je vrednost preko 10 miliona evra, a kojim će biti izgrađeno 10,5 kilometara kanalizacione mreže i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i 8,5 kilometara kanalizacione infrastrukture i još jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Banji Vrujci, događaj je kakav se u ovoj opštini nije desio duži niz godina.

„Mi moramo da očistimo našu zemlju. Šta će nam svi putevi, auto – putevi, brze pruge, ako i dalje ovoliko ljudi bude imalo septičke jame? Ta otpadna voda ide u naše reke, mi iz tih reka uzimamo vodu za piće i zalivamo naše bašte, a to je neodrživo dugoročno. Za mene su ovakvi projekti potpuni prioritet“, rekao je Momirović, uz napomenu da nakon ovog posla sledi izgradnja putne mreže.

„Kada ovaj posao bude završen Mionica će ući u red najrazvijenijih opština u Srbiji. Građani naše opštine su ponosni što jedan ovako značajan projekat kreće iz Mionice. Zahvalni smo predsedniku i Vladi Republike Srbije. Struja, voda, kanalizacija i putevi su najvažniji za normalan život i mi rešavanjem jednog po jednog od ovih segmenata stvaramo uslove da Mionica bude lepo mesto za život“, rekao je predsednik opštine Boban Janković.

Projekat „Čista Srbija“ u narednih mesec dana započeće na području 16 lokalnih samouprava, a ukupno će se realizovati na teritoriji 73 lokalne samouprave širom Srbije.

Predstavnik kineske kompanije „Ćina road and bridge corporation“, Beograd, Džang Sjaojuen, naglasio je da su sve pripreme u izradi projektne dokumentacije urađene kvalitetno i na vreme, i da otpočinju zajednički poslovi kako bi Mionica postala lepša i bolja.

Tokom posete Mionici ministar Momirović obišao je i početak radova na asfaltiranju lokalnog puta u selu Ključ, dužine 700 metara, a tehnički direktor JP „Putevi Srbije“ Slobodan Basurić informisao je prisutne da je na području ove opštine uloženo 300 miliona dinara za poboljšanje putne infrastrukture i da to podrazumeva 45 kilometara putne mreže, od čege je do sada za 200 miliona dinara urađeno oko 25 kilometara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.