U trendu

Veliko interesovanje radnika iz Srbije za rad u Sloveniji

BEOGRAD – Kompanije iz Slovenije predstavile su danas u beogradskom Sava centru svoju delatnosti i pozicije otvorene za radnike iz Srbije, na Sajmu zapošljavanja organizovanom pod pokroviteljstvom Zavoda Republike Slovenije za zapošljavanje.

Sajam, osmišljen kao mesto susreta poslodavaca iz Slovenije i svih onih koji su u potrazi sa poslom, naišao je na veliko interesovanje srpskih građana koji na licu mesta mogu da apliciraju za neku od otvorenih pozicija u oblasti telekomunikacionih usluga, proizvodnje montažnih objekata, obrade kože, kao i u retail, automobilskoj, prehrambenoj, građevinskoj i farmaceutskoj industriji, ugostiteljstvu i zdravstvu.

Slovenačke kompanije koje učestvuju na ovoj manifestaciji objavile su ove godine više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što pokazuje interesovanje i potrebu za zapošljavanjem u određenim privrednim delatnostima, ocenjuje se u saopštenju slovenačkog Zavoda za zapošljavanje.

Među izlagačima se nalaze kompanije: Spar, Revoz, Krka, Lek, UKC Ljubljana, koncern Kolektor, Poslovni sistem Merkator, i mnogi drugi.

Na Sajmu zapošljavanja su prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a koji prisutnima daju odgovore na sva pitanja u vezi sprovođenja Sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji.

Posetiocima se obratio Tilen Božič, državni sekretar pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja Slovenije, koji je istakao da ovaj sporazum donosi veću pravnu sigurnost radnicima iz Srbije, jer zahvaljujući njemu sva procedura se sprovodi kroz nadležne institucije.

Predavanju „Radni i životni uslovi u Sloveniji“, koje organizovano u okviru sajma, prisustvovao je izuzetno velik broj posetioca, koji su od predstavnika slovenačkog Zavoda na ovaj način saznali sve bitne informacije o životu u Sloveniji.

Ovaj jednodnevni sajam je otvoren za posetioce do 20 časova.

Osim u Beogradu, „slovenački“ Sajam zapošljavanja biće organizovan i u Nišu idućeg četvrtka, 26. septembra, u Sportskom centru Čair.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.