U trendu

Veliko interesovanje turista za produženi praznični vikend

BEOGRAD – Za razliku od prethodne dve godine, kada je usled kovida bila onemogućeno da se putuje, pre svega po Evropi, veliko interesovanje vlada za putovanja tokom produženog vikenda i državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom radu.

Svi kapaciteti u Srbiji su gotovo popunjeni, ističe za Tanjug direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija srbije – YUTA, Aleksandar Seničić.

„Sada je povećano interesovanje, skoro svi kapaciteti u Srbiji koji su zanimljivi za boravak naših gostiju, pre svega planine, banje, gradovi, uglavnom su popunjeni, ali sam siguran da će oni najuporniji naći mesto”, rekao je Seničić Tanjugu.

“Kada govorimo o inostranim aranžmanima, pre svega evropski gradovi u našem okruženju – Solun, Atina, Istanbul, Sofija, Budimpešta, Prag, Beč, severna Italija, to su sve aranžmani koji su bili vrlo popularni, a dosta jeftini. Cene su se kretale od 80 do 130 evra. Ali tu su i gradovi u neposrednom okruženju, kao što su Skoplje, Ohrid, Sarajevo, Trebinje, bili su traženi. Postojalo je veliko interesovanje putnika iz avio aranžmana za Rim, Barselonu, Valensiju”, rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, uvek je veći broj ljudi koji se odlučuje za autobuski prevoz, s obzirom na cene koje su izuzetno konkurentne u odnosu na bilo koju drugu ponudu, pa čak i na ponudu smeštaja u Srbiji.

„Kad je reč o avionskim aranžmanima, to po logici stvari imamo daleko manji broj sedišta, mesta, pa i putnika, ali ovo godine je interesovanje i za putovanje avionom u evropske gradove bilo daleko veće u odnosu na protekle dve godine“, rekao je Seničić.

„U Srbiji su najtraženija i najpopularnija mesta Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Vrnjačka Banja, Soko i Prolom banja. U neposrednom okruženju je i Republika Srpska vrlo aktuelna, Banja Luka i Trebinje, ali u Srbiji imamo i povećanje gostiju u gradovima“, kazao je Seničić.

„Sve usluge su poskupele, imamo jednu inflaciju u vremenu u kojem živimo, povećanje cena energenata je uticala na to, pa su cene poskupele u Srbiji. Kada govorimo o uslugama u hotelijerskom sektoru između 15 i 20 odstvo”, rekao je Seničić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.