Velikom većinom glasova usvojen Zakon o budžetu za 2019.

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je danas velikom većinom glasova poslanika Zakon o budžetu za 2019. godinu.

Za zakon je glasao 141 od 149 prisutnih poslanika, niko nije glasao „protiv“ niti je bilo uzdržanih.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara, što daje deficit od 22,9 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto BDP-a.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je prilikom obrazlaganja Predloga zakona u Skupštini Srbije rekao da je budžet uravnotežen i da ga karakteriše socijalni aspekt koji je vezan za povećanje životnog standarda, koji prati povećanje plata i penzija, kao i razvojni aspekt, jer su predviđena rekordna izdvajanja za kapitalne investicije.

To će, kako je rekao, podstaći dalji rast BDP.

Projektovan je realni rast BDP-a od 3,5 odsto i prosečna inflacija 2,3 odsto, dodao je Mali.

On je napomenuo da je budžet za narednu godinu rezultat i nastavak reformskih procesa zapocetih 2014. godine, koji su, kako je istakao, rezultirali sjajnom 2018. godinom u kojoj su ostvareni izuzetni rezultati u ekonomiji, pri čemu je u periodu januar-septembar zabeležen privredni rast od 4,5 odsto, a stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu smanjena na 11,3 odsto.

Dodao je da okosnicu budžetske i fiskalne politike u narednoj godini čine mere rasterećenja privrede, kroz podsticaj rastu i zapošljavanju, i napuštanje takozvanih kriznih mera koje su bile na snazi u okviru programa fiskalne konsolidacije.

Mali je tom prilikom najavio povećanje plata u Srbiji u javnom sektoru između sedam i 12 odsto, a za plate se u budžetu nalazi 294,4 milijarde dinara, što je za oko 33 milijarde dinara više nego u 2018. godini.

Ulaganja za kapitalne investicije će biti 220 milijardi dinara, što je za 43 milijardi dinara više nego 2018. godine.

“U budžetu se, između ostalog, nalaze sredstva za nastavak radova na obilaznici oko Beograda, završetak puta Surčin-Obrenovac, izgradnju autoputa Obrenovac-Ljig, put Preljina-Požega, Moravski koridor, Autoput E-75 Kelebija-Subotica jug, državni put Novi Pazar-Tutin, projekat mađarsko-srpske železnice, železničku infrastrukturu i nabavku vozova”, rekao je Mali.

Novac je, kako je rekao, izdvojen i za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, digitalne učionice, izgradnju Data centra u Kragujevcu, razvoj infrastrukture zdravstvenih ustanova, a pre svega za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova, kao što su KC Srbije, KC Vojvodine i KC Kragujevac.

“Budžet za 2019. godinu i set reformskih zakona predstavljaju zdrave temelje za dalje unapređenje svih oblasti našeg društva, što će za konačan rezultat imati ono što je najvažnije za građane Srbije, a to je dalje povećanje investicionih aktivnosti, smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje njihovog životnog standrada”, zaključio je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.