U trendu

Vesović:Privrednicima olakšan ulaz u Srbiju ako obaveste PKS

Ponavljamo vest sa ispravkom mejl adrese u petom pasusu

BEOGRAD, 21. januara (Tanjug) – Domaćim i stranim državljanima koji žele da dođu u Srbiju iz poslovnih razloga biće dozvoljen ulazak u našu zemlju po pojednostavljenoj proceduri ako prethodno obaveste Privrednu komore Srbije, kazao je Tanjugu direktor sektora za strateška istraživanja i međunarodnu saradnju PKS Mihailo Vesović.

Vlada Srbije je, na inicijativu PKS, omogućila svima koji iz poslovnih razloga dolaze u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, da pređu granicu uz prethodnu najavu komori.

Ako prilikom ulaska u Srbiju ne poseduju negativan RT-PCR test izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, omogućilo da pređu granicu uz prethodnu najavu komori, objašnjava Vesović.

Kaže da oni u tom slučaju u roku od 24 sata od prelaska granice treba da dostave PKS negativan PCR test ili antigen test na kovid 19, koji je izdala referentna laboratorija u Srbiji. To se ne odnosi na poslovne ljude koji dolaze u Srbiju iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, pošto im je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Vesović navodi da preko MEJL ADRESE „inocovid19@pks.rs“ strani ili domaći državljani treba da obaveste o svom ulasku u Srbiju, bilo da dolaze avionskim ili drumskim saobraćajem.

Svaki putnik će dobiti obaveštenje da se prijavio na ovaj sistem, dok će na graničnm prelazu putnici biti kontrolisani da li su prijavljeni na sistem PKS, pojašnjava sagovornik Tanjuga.

Takođe, kod lica koja budu imala pozitivan PCR test nadležni državni organi će preduzeti određene mere.

„Važno je da saopštenje na ovaj mejl stigne 48 sati pre njihovog ulaska u zemlju. Nakon ulaska u Srbiju u naredna 24 sata treba da urade PSR test ili antigenski test i preko mejla obaveste PKS koja dalje komunicira sa nadležnim državnim organima“, ističe Vesović.

Inače, Vlada Srbije je na inicijativu PKS izmenila uputstva za ulazak stranih i domaćih državljana koji putuju u našu zemlju iz poslovnih razloga.

Ovakva izmena je, ističe Vesović, pre svega bila važna da bi se omogućilo stranim i domaćim poslovnim ljudima da nesmetano obavljaju svoje poslove.

Cilj je da ovako tešku situaciju izazvanu virusom korona prevaziđemo na što efikasniji i bolji način, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.