U trendu

Vestager najavila državnu pomoć za proizvodnju čipova

BRISEL – Evropska unija bi mogla da odobri davanje državne pomoći kompanijama za finansiranje proizvodnje poluprovodnika, najavila je danas šefica Komisije za zaštitu konkurencije Margret Vestager, ali se istovremeno usprotivila zahtevu Francuske i drugih zemalja za neograničen pristup subvencijama.

„Komisija može da razmotri odobravanje državne podrške kako bi se popunio eventualni nedostatak sredstava u ekosistemu poluprovodnika za finansiranje osnivanja prvih pogona takve vrste, posebno u Evropi“, rekla je Vestager Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Zbog deficita poluprovodničkih mikročipova bez presedana, preduzeća i potrošači širom sveta suočavaju se sa problemima počev od kašnjenja isporuka automobila, pa do manjka ponude kućnih aparata i skupljih pametnih telefon, a posebne štete trpi EU zbog oslanjanja na azijske čipove i poremećaja u lancu snabdevanja.

Komisija, koja nadgleda antimonopolsku politiku u 27 zemalja članica EU, založiće se za to da državna podrška bude podložna strogim merama zaštite konkurencije, da se pomoć distribuira svima i bez diskriminacije u celoj evropskoj ekonomiji, kako manje zemlje u EU ne bi bile u nepovoljnom položaju.

SAD su prošle godine objavile svoj zakon „Čipovi za Ameriku“ namenjen povećanju tih proizvodnih kapaciteta kako bi konkurisala kineskoj tehnologiji, dok EU tek planira da usvoji sopstveni zakon o čipovima koji bi trebalo da podstakne proizvodnju najsavremenijih poluporoivodnika u bloku 2022. godine.

Izgradnju evropskih kapaciteta za proizvodnju čipova sputava pristup mineralima retke zemlja izvan bloka i nevoljnost kompanija da ulažu velika sredstva ako ne mogu da obezbede da fabrike rade s punim kapacitetom kako bi se povećao povrat na ulaganje.

Evropska komisija je produžila primenu blažih pravila o državnoj pomoći kompanijama pogođenim pandemijom do juna 2022, u pokušaju da se firme postepeno odvikavaju od državne podrške u iznosu od preko 3,0 biliona evra koju su dale vlade širom Evropske unije.

Ovaj takozvani privremeni program pomoći, usvojen u martu 2020. godine, trebalo je da istekne do kraja ove godine, ali je produžen za šest meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.